Page 164 - Moretti, Melita, in Mirko Markič (ur.). 2017. Organizacijska kultura in organizacijska klima: Teorija, praksa in raziskave v Sloveniji. Koper. Založba Univerze na Primorskem
P. 164
Organizacijska kultura in organizacijska klima

je to mogoče, lahko zaposleni sami odločajo o tem, kako in kaj bodo na-
redili (0,716), da služba negativno vpliva na življenje zaposlenih (0,338).

Drugi faktor smo poimenovali sodelovanje in odnosi. Vanj so se uvrsti-
le naslednje spremenljivke z visokimi faktorskimi utežmi: vodje posredu-
jejo dovolj povratnih informacij o delu zaposlenih (0,716), pretok infor-
macij od vodij do zaposlenih poteka dobro (0,735), če naredim kaj narobe,
sem opozorjen (0,411), za naš oddelek so značilni sodelovanje, pomoč in
tovarištvo (0,739), v našem oddelku je pogosto opaziti neizrečene zamere
in užaljenost (0,635), v našem oddelku je pogosto opaziti zavist med sode-
lavci (0,811), v našem oddelku je pogosto mogoče zaznati nepripravljenost
za sodelovanje (0,812), v našem oddelku prevladuje dobro razpoloženje
(0,729), za naš oddelek je značilno dobro timsko delo (0,727), inovativ-
nost, izboljšave in ustvarjalnost so na oddelku zaželene (0,631), o načinu
164 razrešitve problemov odloča vodja sam (0,568), o načinu razrešitve proble-
mov odloča vodja skupaj s sodelavci (0,623).

Tretji faktor smo poimenovali motiviranost za delo. Vanj so se uvrstile
naslednje spremenljivke z najvišjimi faktorskimi utežmi: vodje oddelkov
so primerno usposobljeni za svoje delo (0,592), s sodelavci se dobro razu-
mem (0,776), delo me veseli in mi daje osebno zadovoljstvo (0,389), razpo-
red delovnega časa je ustrezen (0,511), delovni pogoji za moje delo so pri-
merni (0,650).

Preglednica 8.34: Korelacije med faktorji pri pravokotni rotaciji

Komponenta Faktor 1 Faktor 2 Faktor 3
Faktor 1 ,799 ,556 ,229
Faktor 2 ,483 –,366 –,796
Faktor 3 –,358 ,746 –,561

Za testiranje naše hipoteze, da obstaja statistično značilna povezanost
med tipi organizacijske kulture in dejavniki zadovoljstva pri delu ter z de-
lovnimi razmerami, smo izvedli korelacijsko analizo s Pearsonovim kore-
lacijskim koeficientom (r). Ugotavljali smo povezanost med spremenljiv-
kami: tipi kulture (A – klan, B – adhokracija, C – trg, D – hierarhija) in
dejavniki zadovoljstva (faktor 1 – vodenje, nagrajevanje in delovni pogo-
ji, faktor 2 – sodelovanje in odnosi, faktor 3 – motiviranost za delo), in si-
cer dvakrat; prvič za sedanje stanje zaznanih tipov organizacijske kulture
in drugič za želeno stanje tipov organizacijske kulture.

Iz preglednice 8.35, ki prikazuje Pearsonov korelacijski koeficient,
njegovo stopnjo značilnosti in število veljavnih enot, vidimo, da med
   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169