Page 162 - Petelin, Ana, ur. 2021. Zdravje starostnikov / Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo / Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 162
avje delovno aktivne populacije | health of the working-age population Vpliv nekaloričnih sladil na metabolizem maščob v jetrnih celicah
Urša Cankar, Sasa Kenig
Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija
Uvod. Pri starostnikih je uporaba nekaloričnih sladil pogosta, saj se mnogi v
skladu s priporočili izogibajo vnosu enostavnih sladkorjev, hkrati pa je ravno pri
njih potrebno zagotoviti, da je hrana okusna, saj imajo sicer pogosto prenizek
vnos hranil. Poleg tega so izdelki, ki vsebujejo nekalorična sladila, tako razširje-
ni, da se mnogi posamezniki sploh ne zavedajo, da jih uživajo. Čeprav so sladi-
la lahko varna za uživanje, narašča tudi število dokazov, ki kažejo, da niso nujno
zdrava, ne znižujejo oziroma ne preprečujejo povečanja telesne mase in na nivo
glukoze ne vplivajo pozitivno. Na živalskih modelih je bilo ob rednem uživanju
pokazano povišanje serumskih trigliceridov ter inzulina na tešče ter spremenje-
ne ravni adipogenih beljakovin. Namen te študije je preveriti, kakšen vpliv ima-
jo izbrana pogosto uporabljana nekalorična sladila na metabolizem maščob v
človeških jetrnih celicah.
Metode. Izbrali smo štiri na trgu dostopna sladila in sicer eritritol, stevio ter
dve komercialno pripravljeni sladili, sestavljeni iz mešanice več umetnih sladil,
Huxol Original (vsebuje natrijev ciklamat, natrijev saharin) in Natreen Classic
(vsebuje ciklamat, saharin, taumatin). V jetrnih celicah HepG2 smo po 24-ur-
ni izpostavitvi najvišjim necitotoksičnim koncentracijam z RT-PCR preučili nji-
hov učinek na izražanje genov, povezanih z metabolizmom maščob, z upora-
bo barvila OilRedO pa smo izmerili vpliv na skladiščenje maščob v maščobnih
kapljicah. Vsi poskusi so bili izvedeni brez palmitata ter ob njegovi prisotnosti.
Rezultati. Vsa sladila so za približno dvakrat povišala izražanje perilipina-2.
Huxol je dodatno povzročil več kot 8-kratno povišanje izražanja diacilglicerol-
-O-aciltransferaze, dodatek eritritola v gojišče pa je izražanje tega gena zavrl.
Obenem so vsa sladila povzročila tudi 2 do 4-kratno povišanje izražanja karni-
toil palmitoil transferaze 2. Količina lipidnih kapljic v celicah je bila bistveno po-
višana ob dodatku palmitata v gojišče v primerjavi s kontrolnim gojiščem, sla-
dila pa niso povzročila nadaljnje spremembe pri kopičenju maščob v kapljice.
Razprava in zaključki. Čeprav se izpostavljenost jetrnih celic različnim sladilom
ni odrazila v spremenjenem kopičenju maščob, spremembe v izražanju pove-
zanih genov kljub temu kažejo, da sladila imajo pomemben učinek na metabo-
lizem maščob. Ker se je hkrati povišalo izražanje genov, ki spodbujajo beta-
-oksidacijo ter genov, ki spodbujajo skladiščenje maščob, bi bilo dolgoročnejše
učinke ter s tem varnost uporabe z vidika zdravja jeter, potrebno preveriti v na-
daljnjih raziskavah.
Ključne besede: nekalorična sladila, zamaščenost jeter, genska ekspresija

160
   157   158   159   160   161   162   163   164   165   166   167