Page 64 - Vinkler, Jonatan, in Aleš Gačnik, ur. 2015. Livade 1.0: Bionaravoslovni center. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 64
o CGKV UP, ki mu želimo slediti, se glasi: Kreativno in inovativno povezo-
vanje kmetijstva, turizma, kulture in znanosti!

smer in cilj

Glavne programske usmeritve CGKV UP so usmerjene na naslednja področja
delovanja na regionalni, nacionalni in mednarodni ravni:
– mreženje znanja in potencialov na področju gastronomije in kulture vina

znotraj članic Univerze na Primorskem ter skupen razvoj novih specializira-
nih študijskih programov, raziskovalnih taborov in poletnih šol;
– raziskovanje, promocija in popularizacija kulinarične ter vinske kulture in
vključevanje le-te v različne oblike trajnostnega, zlasti regionalnega razvoja;
– raziskovalni in razvojni projekti na področju vinskega turizma in kulinaričnega
turizma;
– raziskovalni in razvojni projekti na področju vinskih ter kulinaričnih oz.
gastronomskih prireditev in festivalov;
– popularizacija zaščitenih kmetijskih izdelkov in živil ter njihovo vključevanje
v gastronomski turizem in regionalni razvoj;
– mreženje ponudnikov in razvoj lokalnih prehrambenih mrež ter trajnostnega
kmetijstva, zlasti na regionalnih ravneh;
– gastrodiplomacija.
Med prioritetnimi projekti želimo izpostaviti tri:
– Univerzitetni vinograd (ekološka kmetija Rodica v Truškah):
1) razvoj programov in vsebin univerzitetnega vinograda za potrebe raziskav,
razvoja, izobraževanja ter promocije ekološkega kmetijstva Istre,
2) kreiranje univerzitetnih vinskih znamk.
– Univerzitetni vinski klub:
1) tematska kulturno-izobraževalna srečanja in študijske ture po vinorodnih
regijah Slovenije ter Evrope,
2) družabno in kulturno povezovanje zaposlenih na primorski univerzi, kjer
vino (in kulinarika) postaneta pomemben medij povezovanja (zaposlenih in
študentov na vseh članicah UP.
– Evropa gastronomskih regij:
1) interdisciplinarno raziskovanje gastronomske identitete Primorske z vidika
mednarodne prepoznavnosti in trajnostnega gospodarskega razvoja regije,
priprava nominacije Primorske za kandidaturo za pridobitev statusa »Euro-
pean Region of Gastronomy«,
2) cilj: da Primorska postane enovita in mednarodno prepoznavna evropska
gastronomska regija ter posledično gastronomsko-turistična destinacija.
vodja centra ◆ doc. dr. Aleš Gačnik, ales.gacnik@fts.upr.si

62
   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69