Page 197 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 197
Recenziji
I
Znanstvena monografija z naslovom Trajnostno upravljanje s pitno vodo v
predelovalni dejavnosti, je izdelana na podlagi primarnih in sekundarnih
informacij s področja trajnostnega upravljanja s pitno vodo kot podlage za
trajnostni razvoj z obravnavanega področja v Sloveniji in širše.
Zgoščen prikaz zaokroženih teoretičnih izhodišč s področja upravlja-
nja (managementa), organizacijskega sistema (delitev dela, pravila obna-
šanja in delovanja, strukture, lastninske povezave, procesi, obvladovanje
kakovosti, sistemov upravljanja), inoviranja (opredelitev, invencijsko-ino-
vacijski sistem), trajnostnega razvoja (definicija, dimenzije, ravni, uresni-
čevanje in modeli), pitne vode in alternativnih virov pridobivanja vode
predstavlja pomembno znanstvenoraziskovalno spodbudo ter ima kori-
stne implikacije za vse udeležence na tem interdisciplinarnem področju.
Na osnovi teoretičnih ugotovitev in pregleda do zdaj opravljenih raziskav
sta avtorja oblikovala model uspešnega uvajanja razrešitev za zmanjševanje
porabe pitne vode v Sloveniji, ki sta ga tudi empirično ovrednotila.
V izvirni model uspešnega uvajanja razrešitev za zmanjševanje pora-
be pitne vode v Sloveniji sta avtorja vključila dejavnike managementa traj-
nostnega upravljanja s pitno vodo, dejavnike inoviranja in organizacijske-
ga sistema, uporabo lastnega vodovoda ali vodnjaka in porabo pitne vode.
V nadaljevanju sta vključila čiste moderatorje (kontrolne spremenljivke),
ki vplivajo na smer in/ali moč razmerij posameznih dejavnikov v modelu.
Na ta način sta se oblikovali dve skupini organizacij, in sicer organizacije z
manj trajnostno rabo pitne vode in organizacije z bolj trajnostno rabo pitne
vode, ki sta se razlikovali glede na posamezne demografske podatke orga-
I
Znanstvena monografija z naslovom Trajnostno upravljanje s pitno vodo v
predelovalni dejavnosti, je izdelana na podlagi primarnih in sekundarnih
informacij s področja trajnostnega upravljanja s pitno vodo kot podlage za
trajnostni razvoj z obravnavanega področja v Sloveniji in širše.
Zgoščen prikaz zaokroženih teoretičnih izhodišč s področja upravlja-
nja (managementa), organizacijskega sistema (delitev dela, pravila obna-
šanja in delovanja, strukture, lastninske povezave, procesi, obvladovanje
kakovosti, sistemov upravljanja), inoviranja (opredelitev, invencijsko-ino-
vacijski sistem), trajnostnega razvoja (definicija, dimenzije, ravni, uresni-
čevanje in modeli), pitne vode in alternativnih virov pridobivanja vode
predstavlja pomembno znanstvenoraziskovalno spodbudo ter ima kori-
stne implikacije za vse udeležence na tem interdisciplinarnem področju.
Na osnovi teoretičnih ugotovitev in pregleda do zdaj opravljenih raziskav
sta avtorja oblikovala model uspešnega uvajanja razrešitev za zmanjševanje
porabe pitne vode v Sloveniji, ki sta ga tudi empirično ovrednotila.
V izvirni model uspešnega uvajanja razrešitev za zmanjševanje pora-
be pitne vode v Sloveniji sta avtorja vključila dejavnike managementa traj-
nostnega upravljanja s pitno vodo, dejavnike inoviranja in organizacijske-
ga sistema, uporabo lastnega vodovoda ali vodnjaka in porabo pitne vode.
V nadaljevanju sta vključila čiste moderatorje (kontrolne spremenljivke),
ki vplivajo na smer in/ali moč razmerij posameznih dejavnikov v modelu.
Na ta način sta se oblikovali dve skupini organizacij, in sicer organizacije z
manj trajnostno rabo pitne vode in organizacije z bolj trajnostno rabo pitne
vode, ki sta se razlikovali glede na posamezne demografske podatke orga-