Page 54 - Vinkler, Jonatan, in Aleš Gačnik, ur. 2015. Livade 1.0: Bionaravoslovni center. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 54
vojna vizija Inštituta za oljkarstvo se bo uresničila z dnem, ko bodo »doma«
in v »svetu« – nemo propheta in patria sua – sprejeli osnovno poslanstvo inšti-
tuta, ki povezuje znanstvene, visokošolske, raziskovalne in strokovne sodelav-
ce na področju oljkarstva in olja ter pridelovalce in predelovalce oljčnega olja
in namiznih oljk pri izvajanju izobraževalnega in razvojnoraziskovalnega dela.
Zagotav­lja podporo za delovanje javnega sistema za nadzor kakovosti pridela-
ve in predelave ter označevanja kmetijskih pridelkov in živil. Izvaja razvojnoraz-
iskovalno delo, pri katerem daje prioriteto terenskim potrebam, ter uvaja nove
mednarodne trende na področju agrotehničnih ukrepov, okoljskih zahtev, teh-
noloških izboljšav, zagotavljanja varne hrane in uspešnega trženja v skladu s stra-
tegijami slovenskega živilstva in kmetijstva. Prispeva k družbenemu in gospo-
darskemu razvoju oljkarstva v Sloveniji. Inštitut se »doma« bori z zavestjo, ali ga
univerzitetno okolje res potrebuje, v domačem, slovenskem »svetu« pa je rav-
no zaradi svoje univerzitetnoprimorske pripadnosti podvržem manj resnemu
obravnavanju. Le zunanji »svet« ga popolnoma razume in sprejema.

smer in cilj

IZO je organiziran v dva oddelka in dve infrastrukturni enoti. Oddelka sta Od-
delek za kemijo in živilstvo (OKŽ) in Oddelek za agronomijo, genetiko in rast­
linsko biotehnologijo (OAGRB). Prav tako ima dve infrastrukturni enoti – Labo-
ratorij za preskušanje olja (LPO) in Laboratorij za molekularno ekologijo (LME).
Raziskovanje oljčnega olja v Slovenski Istri je zaživelo leta 1992 z ustanovitvijo
komisije za senzorično ocenjevanje deviškega oljčnega olja, ob sodelovanju za-
sebnega kemijskega laboratorija s kmetijsko svetovalno službo v Kopru in s fi-
nančno podporo takratne Obalne raziskovalne skupnosti. Kemijsko raziskovan­
je Oddelka za kemijo in živilstvo je v polju določevanja parametrov kakovosti,
pristnosti, sestave ter vsebnosti antioksidantov – tokoferolov in biofenolov. Ve-
liko dela je vloženega v karakterizacijo oljčnega olja iz Slovenske Istre, razisko-
vanje vplivov namakanja in stopnje dozorelosti plodov na vsebnost posameznih
snovi ter oksidacijske stabilnosti oljčnega olja. Raziskujemo tudi sestavo oljč-
nih listov in namiznih oljk ter drugih sredozemskih kultur (figa, mandelj, žižo-
la in granatno jabolko). Uspešno delo na področju meroslovja je bilo kronano z
imenovanjem za nosilca nacionalnega etalona za množino snovi (organske spo-
jine, zlasti maščobne kisline, steroli, biofenoli, tokoferoli, voski, triacilgliceroli,
­stigmastadieni) v bioloških materialih in hrani.
Raziskovalno delo Oddelka za agronomijo, genetiko in rastlinsko biotehnologi-
jo vključuje preučevanje sredozemskih rastlin kot celote, tj. rastlinsko genomiko
in transkriptomiko, kmetijsko biotsko raznolikost, škodljivce in bolezni pri rastli-
nah, agronomske tehnologije in njihov vpliv na pridelavo ter kakovost pridelkov,
upravljanje genskih virov in vzpostavitev ter upravljanje genskih bank in kolekcij-
skih nasadov.
Laboratorij za preskušanje olja vzdržuje in zagotavlja svojo kakovost na medna-
rodnem nivoju (vzdrževanje akreditacijske listine, umestitev v mednarodni pros-

52
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59