Page 80 - Petelin, Ana, ur. 2024. Zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih / Health of Working-Age and Older Adults. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 80

Sestava črevesne mikrobiote kot kazalnik dolgoročnih načinov
               prehranjevanja

                                                        1
                                             1
                                                                      2
                            1
               Karin Šik Novak , Nives Bogataj Jontez , Ana Petelin , Matjaž Hladnik ,
                                                           2
                                                                                 1
                                                                     1
               Alenka Baruca Arbeiter , Dunja Bandelj , Jure Pražnikar , Saša Kenig , Nina Mohorko ,
                                 2
                                              2
               Zala Jenko Pražnikar 1
               1  Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija
               2  Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske
               tehnologije, Koper, Slovenija
               Uvod: Razumevanje zapletenega odnosa med prehrano in sestavo črevesne mikrobio-
               te ostaja pomembno področje raziskovanja. Kljub znanim učinkom prehrane na čreve-
               sno mikrobioto, je le malo raziskav raziskovalo povezavo med specifičnimi načini pre-
               hranjevanja in sestavo črevesne mikrobiote. Cilj naše raziskave je bil ugotoviti, ali bi
               sestava črevesne mikrobiote na nivoju rodov lahko služila kot zanesljiv kazalnik dolgo-
               ročnega načina prehranjevanja.
               Metode: V raziskavi je sodelovalo 89 preiskovancev, ki so se prehranjevali na 4 različ-
               ne načine (vsejedstvo, veganstvo, vegetarijanstvo, prehrana z nizko vsebnostjo oglji-
               kovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob) in so bili enakomerno porazdeljeni med
          zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih | health of working-age and older adults
               skupinami ter izenačeni po spolu, starosti in ITM. Sestavo črevesne mikrobiote smo
               analizirali s pristopom metabarkodiranja z uporabo hipervariabilne regije V4 gena 16S
               rRNA. Hierarhično razvrščanje v skupine (angl. »cluster« analiza) na podlagi sestave
               črevesne mikrobiote na nivoju debel smo izvedli z uporabo združevanja »k-means«.
               Za razvoj modela in napovedovanje skupin na podlagi spremenljivk smo uporabili kla-
               sifikator k-najbližjih sosedov (angl. »k-nearest neigbour classifier«).
               Rezultati: Naše ugotovitve kažejo, da sestava črevesne mikrobiote ni ustrezen kazalnik
               dolgoročnega načina prehranjevanja, z izjemo visoke relativne zastopanosti rodu Pre-
               votella 9, ki nakazuje na veganski način prehranjevanja. Kombinacija razičnih dejavnikov
               življenjskega sloga in vnosa specifičnih hranil je bolj pomembna za napovedovanje se-
               stave črevesne mikrobiote kot sam način prehranjevanja. Naš model je pokazal, da je
               za napovedovanje posameznikovega razvrščanja v skupino glede na sestavo črevesne
               mikrobiote z 91-odstotno natančnostjo ključnih 26 spremenljivk iz naslednjih katego-
               rij: antropometrične meritve, serumski biomarkerji, dejavniki življenjskega sloga, pre-
               bavni simptomi, psihološki dejavniki in specifičen vnos hranil.
               Razprava in zaključki: Rezultati poudarjajo pomen kombinacije različnih dejavnikov pri
               določanju sestave črevesne mikrobiote. Naše ugotovitve bi lahko služile razvoju per-
               sonaliziranih intervencij z namenom izboljšanja kazalnikov zdravja s spreminanjem de-
               javnikov življenjskega sloga, neodvisno od dolgoročnega načina prehranjevanja.
               Ključne besede: črevesna mikrobiota, način prehranjevanja, prehrana, dejavniki življenj-
               skega sloga


















                                                  80
   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85