Page 76 - Petelin, Ana, ur. 2024. Zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih / Health of Working-Age and Older Adults. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 76

Izzivi doseganja prehranske preskrbljenosti prebivalcev domov
               za starejše občane

                                      1
               Živa Lavriša , Hristo Hristov , Igor Pravst  1, 2, 3
                         1, 2
               1  Inštitut za nutricionistiko, Ljubljana, Slovenija
               2  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Ljubljana, Slovenija
               3  Fakulteta za aplikativne vede, Ljubljana, Slovenija
               Uvod: S podaljševanjem življenjske dobe, v populaciji vse bolj narašča število starejših
               odraslih. Zlasti tisti, ki živijo v ustanovah, kot so domovi za starejše občane (DSO),
               veljajo za prehransko bolj ogroženo populacijsko skupino. Ustrezna preskrbljenost s
               hranili in mikrohranili je ključna za ohranjanje zdravja in preprečevanje zdravstvenih
               komplikacij. Namen raziskave je bil ugotoviti, 1) kakšna je preskrbljenost prebivalcev
               slovenskih DSO s hranili in mikrohranili, 2) kakšno je tveganje za podhranjenost, in do-
               datno, 3) kakšna je prevalenca sarkopenije.
               Metode: V okviru projekta Nutricare je bila izvedena nacionalno reprezentativna pre-
               sečna študija. Raziskavo smo izvedli v 20 DSO iz vseh 9 zdravstvenih regij Sloveni-
               je.  Vključenih  je  bilo  387  prebivalcev  DSO,  v  starost  65-101  let.  Pridobljeni  so  bili
          zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih | health of working-age and older adults
               podatki za običajne dnevne prehranske vnose makrohranil in mikrohranil (2x 24h pri-
               klic jedilnika prejšnjega dne, vprašalnik o pogostosti uživanja posameznih skupin živil),
               prehranski status (Mini prehranska ocena), meritve mišične moči (stisk roke z dinamo-
               metrom), meritve telesne sestave (bioimpedančna spektroskopija). Za 13 DSO smo
               pridobili tudi podatke o tedenskih jedilnikih.
               Rezultati: Tveganje za podhranjenost smo zaznali pri cca. 30 % udeležencev, podhra-
               njenost pri cca. 3%. 39 % moških in žensk je imelo indeks telesne mase > 30 kg/m2.
               Ugotovljen je bil visok vnos maščob in živil živalskega izvora. Vnos ogljikovih hidratov
               in prehranskih vlaknin je bil pod priporočenimi, kar je posledica skromnega vnosa sad-
               ja, zelenjave in žit. Vnos beljakovin je bil nižji od 1 g/kg telesne mase pri 35 % žensk in
               40 % moških. Vnosi hranil so se dobro ujemali s hranilno sestavo obrokov v DSO. 63
               % prebivalcev DSO prehrani dodaja vsaj eno mikrohranilo, najpogosteje je to vitamin
               D, sledijo folat, vitamin B12, magnezij in železo. Prehranski vnosi so bili sub optimalni
               za večino izbranih mikrohranil, vključno z magnezijem, folatom, vitaminom B12, vita-
               minom D, vitaminom A, kalijem. Pomanjkanje vitamina D je bilo zaznano pri 30 %, vi-
               tamina B12 pri 22 %, folata pri 22 % udeležencev. Pri 44 % udeležencev smo ugotovi-
               li visoko verjetnost sarkopenije, pri 28 % pa prisotnost sarkopenije. 89 % udeležencev
               s sarkopenijo je imelo tudi visok delež maščobne telesne mase, kar kaže na prisotnost
               sarkopenične debelosti.
               Razprava in zaključki: Prehranski vnosi prebivalcev DSO kažejo na potrebo po optimi-
               zaciji vnosa hranil in mikrohranil, skladno s priporočili. Nujno bi bilo redno spremljanje
               prehranskega statusa prebivalcev DSO s strani ustrezno usposobljenega osebja in iz-
               vedba primernih individualno prilagojenih intervencij, ki bi pomagale preprečiti ali omi-
               liti izpostavljena zdravstvena tveganja.
               Ključne besede: starejši odrasli, dom za starejše občane, prehranski vnos, prehranski
               status, sarkopenija













                                                  76
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81