Page 239 - Šuligoj, Metod, ur., 2015. Retrospektiva turizma Istre. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 239
„SI PAK KP 7, t.e. 95, Pravila za mesarje, Koper, 1870.“
30 „SI PAK KP 7, t.e. 98, Pravila za lov na ptice, Koper, 1870.“
31 „SI PAK KP 7, t.e. 153, Opis užitnih in strupenih gob, Koper, 1878.“
32 „SI PAK KP 7, t.e. 168, Pravilnik o požarni varnosti, Koper, 1880.“
33 „AST, ATTI GENERALI VOL. III, t.e. 2256, a.e. 1654/72a, Obrtno dovoljenje za slaščičarno Trampus, Trst, 26.11.1906, 26.
november 1906.“
34 „SI PAK KP 7, t.e. 206, a.e. 3571. Obtožbe proti učiteljiščnikom, Koper, 1882.“
35 Josip Krmpotić, „Ročni kažipot po Goriškem, Trstu in Istri za 1898“, (Gorica: Goriška tiskarna, 1898). http://www.europeana.
eu/portal/record/92055/D4DEF6839A97627C0DC9FF19850F7E8429EEB446.html.
36 Beseda Mokka je nemško ime za jemensko pristanišče Mocha, iz katerega so uvažali najbolj kakovostna kavna zrna.
37 Kay Fröhlich, Werner Meisinger, in Rudolf Novak, Café Central: Wiener Genusskultur Einst und Jetzt, Auflage: 2., (Wien:
Palais Events Veranstaltungen, 2013).
38 Krmpotić, „Ročni kažipot po Goriškem, Trstu in Istri za 1898, 82.
39 „SI PAK KP 6, t.e. 190, a.e. 1644. Statuti della Societa del caffe della Loggia, Trst, 21. junij 1862.“
40 Bezek, Analitični inventar fonda občine Izola. 2. Obdobje od 1849-1900, 91.
41 Vanda Bezek, Analiticni inventar fonda obcine Izola. 1775 - 1848. Del 1 (Koper: Pokrajinski arhiv, 1977).
42 Osebni fond Tomi Brezovec, 2014, Portorož.
43 „Koper ̶ Kavarna Loža“, Europeana, dostopano 06. julij 2014. http://www.europeana.eu/portal/record/2022501/Default_aspx_
module_7_id_3462.html.
44 „Caffe Central Isola“, dostopano 08. julij 2014, http://www.kamra.si/Default.aspx?module=7&id=14897.
45 Dunajska kuhinja predstavlja kombinacijo jedi nacionalnih kuhinj narodov A-O monarhije.
46 Fröhlich, Meisinger, in Novak, Café Central.
47 Glede na zapiske (Blažević, str. 157) iz drugih, turistično bolj razvitih istrskih mest lahko predvidevamo, da so bile gostilne
prvenstveno namenjeno lokalnemu prebivalstvu in izletnikom (predvsem Tržačanom).
48 Blažević, Povijest Turizma Istre I Kvarnera, 169.
49 Isto, 133.
50 „SI PAK KP 6, t.e. 316, Prošnja za postavitev zasebnega bifeja Buffet alla Muda, Koper, 21. junij 1911.“
51 Vanda Bezek, Analitični inventar fonda občine Izola: Obdobje od 1901 - 1918. Del III. (Koper: Pokrajinski arhiv Koper, 1980).
52 „SI PAK KP 6, t.e. 190, Bollettino statistico mensile della citta di Trieste e suo territorio, Trst, 31. december 1880.“
53 Pred prvo svetovno vojno so zgradili igralnico, več manjših hotelov, približno sto vil, boljšo cesto, zdravstveni dom, gostišča in
kavarne, delovali so pa so tudi frizerji, fotografi, nosači, pošta itd. Prirejali so razna športna tekmovanja, razne kulturne in zabavne
prireditve ter izlete.
54 „SI PAK KP 178, t.e. 12, a.e. 50, Gostinstvo in turizem v koprščini. Koper, 23. september 1955.“
55 Petra Kavrečič, „Biseri avstrijske riviere: Opatija, Gradež, Portorož: začetki modernega turizma na severnem Jadranu“, Kronika
57 (2009), 113–28, 57.
56 Portorož.
57 Kavrečič, „Biseri avstrijske riviere“.
58 „Osebni fond Tomi Brezovec, 2014, Portorož.“
59 Blažević, Povijest Turizma Istre I Kvarnera.
60 To so bili: Villa Tartini, Santo Spirito, Penzion Strunjan.
61 Jeršič Matjaž v Orožen Adamič, Milan Zborovanje slovenskih geografov idr., ur, Primorje: zbornik 15. zborovanja slovenskih
geografov, Portorož, 24.-27. oktobra 1990 (Ljubljana: Zveza geografskih društev Slovenije, 1990), 221.

239
   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244