Page 238 - Šuligoj, Metod, ur., 2015. Retrospektiva turizma Istre. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 238
mbe
1 Turistično prehrambno gostinstvo predstavlja predpogoj za turizem, medtem ko neturistično izvira iz porabe lokalnih prebival-
cev.
2 Kulinarika označuje znanje pripravljanja in ponujanja jedi, tudi kuharske veščine. Izraz je ožji od besede gastronomija, ki
vključuje tako hrano in pijačo. Izraz gastronomija v prispevku označuje kulturo prehranskih načinov in navad v različnih obdobjih
zgodovinskega razvoja.
3 Pred odkritjem Amerike (pred letom 1492).
4 Po odkritju Amerike.
5 Tradicionalna istrska živila so upodobljena tudi na znamenitih freskah v cerkvici sv. Trojice v Hrastovljah iz leta 1490.
6 Alberto Pucer, Ko zadiši po Istrski kuhinji: Istrska kuhinja od A - Ž (Kmečki glas, 2011).
7 Tradicionalni istrska pinca.
8 Osmice so se ohranile tudi na vseh vinorodnih področjih Primorske. Pravica do osmice izhaja iz časov cesarja Karla V. Habs-
burškega (16. stoletje).
9 Zanimivo je, da do polovice 20. st. silvestrovanja v Istri niso praznovali. Šele kasneje se pričakovanje novega leta, tudi v vaških
gostilnah ob jedači in pijači, uveljavi kot del ljudske folklore.
10 Pucer, Ko zadiši po Istrski kuhinji.
11 Pucer, A., Portorož-100 let organiziranega turizma v Portorožu. Katalog k razstavi Pokrajinskega arhiva Koper 1985. (Koper:
Pokrajinski arhiv, 2010).
12 „SI PAK PI 9 Statuti Pirana 1307“.
13 Pucer (2011) navaja, da je najverjetneje šlo za igro podobno šahu.
14 Marjan Rožac in Alberto Pucer, Piranske notarske pergamentne listine: Predbeneško obdobje 1173-1283. Del 1 (Koper:Pokrajinski
arhiv, 2010).
15 Povzetek vsebine listine iz leta 1173: Oglejski patriarh Voldoricus podari samostanu v Beligni, opatu Richerusu in njegovim
naslednikom - posestvo pri Piranu v Istri. Patriarh si tudi zagotovi zase in svoje naslednike spodoben sprejem in oskrbo v hospiciju
(prenočišče in prehrano), če bi se kdaj primerilo, da bi prišel v te kraje.
16 Pucer, A., Portorož-100 let organiziranega turizma v Portorožu. Katalog k razstavi Pokrajinskega arhiva Koper 1985.
17 Pucer, Ko zadiši po Istrski kuhinji.
18 Vanda Bezek, Analitični inventar fonda občine Izola. 2. Obdobje od 1849-1900. (Koper: Pokrajinski arhiv Koper, 1979).
19 OLO Piran, „Kratek oris razvoja turistične dejavnosti v občini Piran“ (Občinski ljudski odbor Piran, 1958), Osebni fond Tomija
Brezovca.
20 Alja Brglez, Mateja Gale, Polona Pagon, in Jurij Auer. Portorož. Zgodovina turizma in Hotela Palace. (Ljubljana: Inštitut za
civilizacijo in kulturo, 2005).
21 Ivan Blažević, Povijest Turizma Istre i Kvarnera (Opatija: IRO Otokar Keršovani, 1987).
22 Hrvaška in Slovenija sta imeli leta 1880 imeli v prehrambnih gostinskih obratih (Krčmah, gostilnah, kavarnah) zaposlenih 3.923
delavcev (2.616 moških in 1.307 žensk).
23 Za prevladujočo gospodarsko dejavnost je veljal ribolov.
24 V Kopru so bili trije, v Piranu pa štirje.
25 Blažević, Povijest Turizma Istre i Kvarnera.
26 Popis (seznam) prehrambnih gostinskih obratov nismo zasledili.
27 „SI PAK KP 7, t.e. 39, a.e. 2198. Seznam obrtnikov v Kopru, Koper, 1854.“
28 „AST, ATTI GENERALI VOL. III, t.e. 2254, a.e. 1083, Sprememba statuta za gostilničarje in točaje, Trst, 9.10.1906, 9. oktober
1906“.

238
   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243