Page 278 - Šuligoj, Metod, ur., 2015. Retrospektiva turizma Istre. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 278
njev (severozahodna Istra), Dnevi školjk (severozaho- gnje (sjeverozapadna Istra), Dani školjki (sjeverozapadna
dna Istra), Marunada v Lovranu, Dnevi češenj (Lovran), Istre), Marunada u Lovranu, Dani trešanja (Lovran), Dani
Dnevi kvarnerskih škampov (Opatijska riviera), Festival kvarnerskog škampa (Opatijska rivijera), Festival šparoga
špargljev (Lovran), Festival čokolade (Opatija) itd. Po- (Lovran), Festival čokolade (Opatija) itd. Osim toga, Istra
leg tega je Istra za turiste in druge obiskovalce odprla je otvorila turistima i posjetiteljima mnoge vinske ceste,
mnoge vinske ceste, ceste oljčnega olja, ki predstavljajo ceste maslinova ulja koje predstavljaju novi zamah u istar-
novo smer v istrski gastro ponudbi, pa tudi regionalno skoj gastro ponudi, a predstavljaju regionalni identitet sa-
identiteto samega območja. Odpirajo se številne konobe s mog područja. Otvaraju se mnogobrojne konobe s tradici-
tradicionalno hrano ter restavracije, ki so svoje jedilnike onalnom hranom te restorani s jelovnicima prilagođenima
prilagodile sodobnim gastro nomadom. Turistom so prav suvremenim gastro nomadima. Turistima se također nude
tako na voljo t. i. gastro doživetja, npr. obiranje oljk z or- tzv. gastro doživljaji, npr. branje maslina uz organiziranu
ganizirano malico (marendo) ipd. Orlićeva60 potrjuje, da marendu i sl. Orlić60 potvrđuje da se ponovno vraćanje
je ponovno vrnitev k tradicionalni prehrani opaziti zlasti tradicionalnoj prehrani zamjećuje prvenstveno na fešta-
na različnih veselicah (feštah) in v restavracijah (torej v ma i u restoranima (dakle u javnosti), što se podudara s
javnosti), kar še poudarja krepitev regionalne identitete. jačanjem regionalnog identiteta. Važan dio ponude su i
Pomemben del ponudbe so tudi najrazličnejše veselice, ki različite fešte koje su povezane s gastro ponudom i dok
so povezane z gastro ponudbo in medtem ko so bile včasih su nekad bile povezane s ćevapčićima, posljednjih 10-ak
povezane s čevapčiči, so v zadnjih desetih letih usmerjene godina usmjerene su na autohtona jela. Prema Orlić61, su-
k avtohtonim jedem. Po Orlićevi61 lahko sodobno gastro vremena gastro ponuda može se analizirati kroz razne tu-
ponudbo analiziramo s pomočjo različnega turističnega rističke tiskane sadržaje. U gastronomskim vodičima, kao
tiskanega materiala. V gastronomskih vodičih pa tudi v i menijima (restorana, konoba itd.), nude se specijaliteti
jedilnikih (restavracij, konob itd.) ponujajo specialitete iz usklađeni s geografskim položajem pojedinih namirnica,
posameznimi lokalnih živil ter pripravljene na značilen ali isto tako sa specifičnom pripremom hrane (npr. meso s
način, npr. meso s krompirjem izpod peke ipd. krumpirom pod čripnjom i sl.).

V zadnjih letih pa je v Istri poleg gastronomije velik po- Posljednjih se godina osim gastronomiji veliki značaj u
udarek na enologiji. Vino je bilo od nekdaj prisotno na Istri pridaje i enologiji. Vino je oduvijek bilo prisutno
istrski mizi, toda izboljšanje kakovosti (pridelave) ter na istarskom stolu, ali poboljšanje kvalitete proizvodnje
marketinške aktivnosti vinarjev so pripeljali do tega, da je te marketinške aktivnosti vinara učinili su Istru prepo-
Istra postala prepoznavna enološka destinacija. Med naj- znatljivom eno destinacijom. Među najznačajnijim bijelim
pomembnejšimi belimi istrskimi vini so: istrska malvazi- istarskim vinima su istarska malvazija koja zauzima prvo
ja, ki je na prvem mestu, sledijo chardonnay, beli in sivi mjesto, zatim chardonnay, bijeli i sivi pinot, muškat, a
pinot, muškat. Med rdečimi vini pa so: teran (refošk), ki je ostala crvena vina: teran koji je najznačajniji među crve-
najpomembnejši med rdečimi vini, nato merlot, cabernet nim vinima, zatim refošk, merlot, cabernet sauvignon i
sauvignon idr. Istra pa je danes znana tudi po biski62 – dr. Osim vina, Istra je danas poznata po biski62 – rakiji od
žganju iz bele omele, ki ga v gostinskih obratih ponudijo imele, koja se nudi kao tradicionalni aperitiv u ugostitelj-
kot tradicionalni aperitiv. Ponujajo pa tudi različne druge skim objektima. Uz to, nude se i razne druge vrste žestokih
vrste žganih alkoholnih pijač: medica, teranino, različna alkoholnih pića: medica, teranino, različite rakije od npr.
žganja npr. iz žajblja, rožiča, mete, rutice ipd. Istrski vi- kadulje, rogača, mente, ruta i sl. Istarski vinari osmislili
narji so pripravili številne prireditve in predstavitve, kjer su mnoge programe i manifestacije na kojima promoviraju
uspešno promovirajo svoja vina in s tem povečujejo pre- svoja vina te imaju značajan uspjeh i prepoznatljivost na
poznavnost na vinski karti Hrvaške. Še posebej je znana vinskoj karti Hrvatske. Osobito je poznata manifestacija

278
   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283