Page 279 - Šuligoj, Metod, ur., 2015. Retrospektiva turizma Istre. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 279
reditev Vinistra, ki vsako leto od leta 1994 poteka v Vinistra koja se svake godine od 1994. održava u Poreču,
Poreču, v organizaciji združenja vinogradnikov in vinar- a organizator je udruga vinogradara i vinara Istre.
jev Istre.
I za kraj, od davnina najprepoznatljiviji element istarske
In za konec – že v davnih časih najbolj prepoznaven ele- kuhinje u kojem je integrirano vino i kruh, a koje je pri-
ment istrske kuhinje, ki vsebuje vino ter kruh, in ki se premljeno u bukaleti (tradicionalni istarski vrč za vino)
pripravlja v bukaleti (tradicionalni istrski vrč za vino), je je istarska supa. Istarska supa (negdje se kaže i supica)63
»istrska supa« (slv. istrska juha). Istarska supa – ponekod je jednostavno pripravljen energetski napitak kojim se u
tudi supica (juhica)63 je preprosto pripravljen energetski povijesti hranio istarski težak ili se davao bolesnima za
napitek, s katerim so se v preteklosti hranili istrski težki brži oporavak. Kriška kruha debljine oko 1 cm se ispe-
fizični delavci ali pa so ga dajali bolnikom za hitrejšo če na ognjištu ili ploči šparheta (peći), a u bukaletu se
ozdravitev. Rezino kruha, debeline približno 1 cm, stave šećer i papar, pa se zalije maslinovim uljem. Zatim
popečemo na ognju ali na plošči štedilnika na drva, v se doda zagrijano vino te se promiješa, a pečeni kruh se
bukalet damo sladkor in poper ter vse zalijemo z oljčnim umoči u vino. Danas je istarska supa prepoznatljivi gastro
oljem. Nato dodamo dobro segreto vino in vse pomešamo, specijalitet Istre, a u hladnim zimskim danima uz ognjišta
popečen kruh pa namočimo v vino. Danes je istrska supa koja su danas zamijenili kamini često se konzumira. Hra-
prepoznavna gastro specialiteta Istre, najbolj pa prija v na i vino zbližavaju ljude i otvaraju nove putove turističke
hladnih zimskih dneh ob ognjiščih, ki so jih danes nado- budućnosti, a Istra ima i gastronomiju i enologiju kojima
mestili sodobnejši kamini. Hrana in vino zbližujeta ljudi uspješno konkurira na gastro karti Europe.
in odpirata nove poti turistične prihodnosti, Istra pa ima in
gastronomijo in enologijo, s katerima uspešno konkurira
na gastro karti Evrope.

Zaključek Zaključak

Gastronomsko ponudbo obalnega dela hrvaške Istre defi- Gastronomsku ponudu hrvatskog dijela obale istarskog
nira podnebje, v katerem je ustvarila svoje temelje, torej poluotoka definira podneblje u kojem je stvorila svoje
osnovo različnih naravnih danosti in različnost priprave temelje tj. bazu različitih prirodnih resursa te različitost
živil, iz katerih nastajajo jedi, prilagojene tako turistom pripreme namirnica kojima se stvaraju jela prilagođena
kot tudi vsem gurmanom. Gastronomska ponudba se je kako turistima tako i svim gurmanima. Gastronomska
skozi obravnavana obdobja prilagajala potrebam turistom ponuda se kroz promatrana razdoblja turističkog razvoja
in obiskovalcev, vendar je vedno ostala prepoznavna v prilagođavala potrebama turista i posjetitelja, ali je uvijek
svoji avtentičnosti (živila in način priprave hrane). Skozi ostala prepoznatljiva u svojoj autentičnosti (namirnice i
različna obdobja so gostinski obrati povzemali razno- način pripreme hrane). Slijedeći povijesni kontinuitet,
likost kuhinj tistih držav, pod katerih vladavino so bili. gastronomska ponuda ugostiteljskih objekata primala je
Tako je npr. za obrate v razvitih turističnih centrih (npr. različitost kuhinja zemalja pod kojima se nalazila pa tako
Opatija), ki so bili pod Avstro-Ogrsko monarhijo, značil- pod vladavinom Austro-Ugarske u razvijenim turističkim
no, da so restavracije v svojih oglasih ponujale dunajsko centrima (npr. Opatiji) nalazimo da restorani u svojim
kuhinjo in celo slaščice ter pijačo (še posebej pivo znanih oglasima nude bečku kuhinju, pa čak i slastice te ponudu
avstrijskih pivovarjev). Po koncu italijanske vladavine pića (osobito piva poznatih austrijskih pivovara). Tijekom
so ostale nekatere značilnosti italijanske kuhinje (npr. talijanske vladavine ostali su ostaci talijanske kuhinje
priprava živil, testenine ipd.), medtem ko je bila kuhinja (priprema namirnica, tjestenina i sl.), dok je za vrijeme

279
   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284