Page 66 - Petelin, Ana, ur. 2021. Zdravje starostnikov / Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo / Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 66
avje starostnikov | health of the elderly Prehrana starejših ljudi z aterosklerozo
Tilen Dolinar, Saša Kastelic
Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija
Izhodišča in namen. Bolezni srca in ožilja imajo svojo podlago v aterosklerozi, v
razvitem svetu, v zadnjem času pa vse bolj tudi v državah v razvoju, predsta-
vljajo poglavitni vzrok obolevnosti in umrljivosti. Pogostost bolezni srca in ožilja
je v Sloveniji primerljiva s petnajsterico držav Evropske unije. Pri moških se po-
javlja približno deset let prej, kot pri ženskah, pri katerih so srčno-žilne bolezni
daleč najpomembnejši vzrok smrti. Bolezenski procesi in njihov razvoj je najpo-
gosteje povezan z določenimi dejavniki tveganja, na katere lahko vsak posame-
znik vpliva sam. Med te uvrščamo prehrano, gibanje in telesno aktivnost, kaje-
nje, stres. Namen prispevka je s pomočjo pregleda literature, raziskati kakšna
prehrana je po najnovejših smernicah najprimernejša za starostnike, ki imajo
diagnosticirano aterosklerozo. Prav tako želimo izpostaviti kakšna hrana ni pri-
poročljiva in je dobro, da se jo v največji meri izogibajo oz. jo uživajo v manjših
količinah. Poudarekbomodalitudinapomenpreventivepriodkrivanjuinprepreče-
vanjuateroskleroze.
Predstavitev vsebine. Ateroskleroza je bolezen žilne stene aorte ter srednjih in
velikih arterij mišičnega in elastičnega tipa. Je napredujoč proces, ki lahko dol-
go časa ostane brez simptomov in znakov, v napredovali fazi pa se kaže z eno
ali več pojavnih oblik, kot so koronarna bolezen srca, možganska kap ali peri-
ferna žilna bolezen. Lahko se prične že v otroštvu in s starostjo napreduje, po-
spešujejo pa jo tudi dejavniki tveganja. Med glavne dejavnike tveganja uvršča-
mo predvsem hiperholesterolemijo, hiperlipidemijo in povečano koncentracijo
lipoproteinov nizke gostote, arterijsko hipertenzijo, debelost, sladkorno bole-
zen, kajenje, pomanjkanje telesne aktivnosti.
Čeprav so razvite aterosklerotične spremembe nepopravljive, pa lahko pred-
vsem z zdravim življenjskim slogom, torej z zdravo uravnoteženo prehrano in
redno telesno aktivnostjo, vplivamo na hitrost napredovanja bolezni.
Sklepne ugotovitve. Pojav ateroskleroze je povezan z mnogimi dejavniki na kate-
re lahko vplivamo in na dejavnike na katere sami ne moremo vplivati. V našem
članku smo se navezali predvsem na vpliv ustreznega načina prehranjevanja. Pri
pregledu člankov smo zasledili, da avtorji omenjajo številne diete, kot na primer
DASH dieta, TLC dieta, Mediteranska dieta. Najprimernejši način prehranjeva-
nja za bolnike z aterosklerozo je tak, ki vključuje živila iz vseh skupin prehranske
piramide v zmernih količinah. Pomemben factor je preventive in ozaveščanje
ljudi, saj so srčno-žilne bolezni, kot posledica ateroskleroze, eden izmed glav-
nih dejavnikov prezgodnje zbolevnosti in umrljivosti v razvitem svetu, s tem pa
tudi finančno breme zdravstvenega sistema.
Ključne besede: staranje, srčno žilne bolezni, telesna aktivnost, preventiva

64
   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71