Page 72 - Petelin, Ana, ur. 2021. Zdravje starostnikov / Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo / Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 72
avje starostnikov | health of the elderly Preučevanje antioksidativnega potenciala laškega in peščenega
smilja
Matic Perme, Saša Kenig
Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija
Uvod. S staranjem je telo podvrženo progresivnemu upadu številnih fizioloških
funkcij, kar pomembno vpliva na delovanje organizma. Pogost problem, s kate-
rim se soočajo starostniki, je upad apetita, kar lahko vodi do nižjega vnosa an-
tioksidantov in manjše odpornosti na oksidativni stres. Laški in peščeni smilj se
zaradi visoke vsebnosti antioksidantov že vrsto let uporabljata v zdravilne na-
mene. Ker starostniki delež antioksidantov lažje zaužijejo v obliki tekočin, bi pi-
tje čaja iz smilja morda lahko bila dobra alternativa drugim prehranskim virom.
Namen te študije je preveriti, kakšen je antioksidativni potencial čaja laškega in
peščenega smilja in kakšno zaščito nudi pred oksidativnim stresom.
Metode. Iz posušenih listov in cvetov laškega in peščenega smilja smo pripravi-
li čaj, in sicer smo 0,5 g posušenih delov rastline poparili s 100 ml vode. Popar-
kom smo z DPPH testom določili antioksidativni potencial in nadaljevali z eks-
perimenti na celičnih linijah CaCo-2, U937 in CCD112CoN. Omenjene celične
linije smo za 24 ur izpostavili poparkom različnih koncentracij ter določili nji-
hovo citotoksičnost ter zaščitni učinek delovanja čaja pred povzročenim oksi-
dativnim stresom s testom DCFH-DA. Eksperimentalno delo smo zaključili s
testom RT-PCR, s čimer smo določili vpliv čajev na izražanje encimskih endo-
genih antioksidantov.
Rezultati. Maksimalno inhibicijo prostega radikala DPPH smo tako pri laškem
(80 ± 2 %) kot peščenem smilju (73 ±6 %) zaznali pri največji koncentraciji čaja,
pri nižjih koncentracijah pa je bil učinkovitejši laški smilj. Test citotoksičnosti je
pokazal, da peščeni in laški smilj nista citotoksična. Največji zaščitni učinek pred
povzročenim oksidativnim stresom smo pri obeh vrstah čaja zaznali pri celicah
U937. Čaj laškega smilja je pri koncentraciji 5 % (v/v) povzročil upad ROS na
64,1 ± 1,5 %, peščeni smilja pa pri koncentraciji 2 % (v/v) upad na 88,3 ± 2,3 %.
Največji razkorak v izražanju genov, superoksid dismutaze, glutation reduktaze
in katalaze, smo zaznali v primarnih človeških celicah, kjer je laški smilj povzro-
čil 2–2,5-kratno povečanje ekspresije preučevanih genov, vpliv peščenega smi-
lja pa je bil ravno nasproten.
Razprava in zaključki. Glede na rezultate laboratorijskih eksperimentov lahko
potrdimo, da sta laški in peščeni smilj dober vir antioksidantov, pri čemer ima
laški smilj večji antioksidativni potencial in izkazuje večjo zaščito pred oksida-
tivnim stresom. Zaključimo lahko, da bi čaj iz smilja lahko bil dobra alternativa
zelenemu čaju/kavi, učinke in vivo pa bi bilo potrebno potrditi v nadaljnjih štu-
dijah.
Ključne besede: smilj, antioksidanti, oksidativni stress

70
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77