Page 76 - Petelin, Ana, ur. 2021. Zdravje starostnikov / Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo / Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 76
avje starostnikov | health of the elderly Kvaliteta življenja starejših ljudi v programih medgeneracijskega
sodelovanja in učenja
Valerija Rotar, Tamara Poklar Vatovec
Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija
Uvod. Demografske spremembe in teža starajoče se družbe kliče po strategijah
in dolgoročnih rešitvah, kako zagotoviti kakovostno življenje starejših genera-
cij in ohraniti medgeneracijsko solidarnost na nivoju vzdržnosti družbe kot ce-
lote. Zdravo in aktivno staranje ni samo kazalec zdravstvenega stanja, pomeni
predvsem vključenost starejših v družbene procese v lokalni in širši skupnosti,
kjer imajo možnosti in sredstva za razvijanje novih znanj, veščin in spretnosti, ki
osmišljajo in bogatijo njihovo življenje.
Metode. V raziskavo, ki je potekala od meseca marca do aprila 2021, je bilo
vključenih 60 samostojno živečih starostnikov iz vzhodne slovenske regije. Z
uporabo anketnega vprašalnika o pogostnosti uživanja živil in pijač smo oceni-
li njihove prehranjevalne navade in druge, ki so povezane s kakovostjo življenja.
Rezultati. Večina starejših ljudi samih nakupuje hrano in si doma pripravlja obro-
ke hrane. Manj kot četrtini starejših se je v času pandemije povečala telesna ma-
sa, pogosto uživajo ocvrto hrano, premalo krat uživajo ribe, kaše in kosmiče.
Večina med njimi se počuti zaskrbljena zaradi situacije, od tega se jih je polovi-
ca cepila in petina je prebolela virusno bolezen Covid-19.
Razprava in zaključek. Poklic dietetika je premalo zastopan v delovnih proce-
sih, in prav vključevanje dietetika v različne programe, delavnice in promocije
je velikapriložnost za sodelovanjein učenje v lokalni in širši skupnosti. Dietetik
se lahko vključuje kot strokovni sodelavec na primarni ravni zdravstvenega sis-
tema ter programih in projektih, katerih cilj je ozaveščanje o pomenu zdravega
prehranjevanja. S prenosom strokovnih znanj in veščin lahko vpliva na obvlado-
vanje neustreznih prehranjevalnih navad, ki vodijo do nedohranjenosti, krhko-
sti in drugih presnovnih pomanjkljivosti, in s tem pomembno vpliva na kvalite-
to življenja starejših ljudi. V procesu učenja in druženja se poglabljajo znanja in
medosebni odnosi, kar je za starejše velikega pomena pri osmišljanju njihovega
življenja. V luči pandemije novega korona virusa in ugotovitev o ranljivosti sta-
rejše populacije je potrebno uskladiti vse možnosti z namenom, da se zaščiti in
obvaruje starejše ter ohrani njihovo dostojanstvo.
Ključne besede: zdravo staranje, medgeneracijsko sodelovanje, prehranjevalne
navade, bolezen covid-19

74
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81