Page 78 - Izzivi razvoja ribištva v Sloveniji
P. 78
5 Analiza odgovorov in ugotovitve raziskave

nec i 8 je navedel, da je kakovost rib zadovoljiva, od potrošnika pa je
odvisno, kako jo prepozna; meni, da je odvisna od okolja, v katerem je
riba ulovljena ali gojena – če je okolje zdravo, bo tudi riba kakovostna.
Izpostavil je, da riba, ulovljena blizu ladijskega pristanišča, ne bo najka-
kovostnejša, ker je morje tam bolj onesnaženo kot drugje.

Intervjuvanec i 9 je bil mnenja, da so ribiški izdelki iz ribolova in iz
ribogojnic kakovostni. O predelanih ribiških izdelkih je menil, da so raz-
like v kakovosti večje kot pri svežih proizvodih. Dejal je, da lahko pri pre-
delanih izdelkih cenovna postavka odraža določeno stopnjo kakovosti,
ampak to ne drži vedno.

Intervjuvanec i10 je dejal, da so slovenske ribe in školjke kakovostne.
Navedel je še, da slovensko morje ni bistro, zaradi mulja, ki se nahaja na
dnu, vendar to ne pomeni, da je morje onesnaženo. Intervjuvanec i 11
je povedal, da so slovenske ribe kakovostne, ampak te kakovosti nihče
ne prepozna. Intervjuvanec i 12 je pritrdil, da je kakovost različna od
izdelka do izdelka in da cena ne odraža kakovosti. Cena se postavi na
trgu, v testiranjih so ugotovili, da ne moremo posplošiti, da so cenejši
izdelki nekakovostni. Velikokrat se namreč dogaja, da je kakovost cenej-
ših izdelkov enaka v primerjavi z dražjimi. Intervjuvanec i13 je dejal, da
kakovost zajema označevanje, svežino in kratke dobavne poti. Povedal
je, da je v splošnem kakovost ribiških izdelkov zadovoljiva. Dodal je še,
da imamo v Sloveniji premalo strokovnjakov s tega področja, da bi lahko
ugotovili, ali ribiški proizvod izvira iz dobre proizvodne prakse. Meni,
da imamo premalo znanja, da bi lahko ugotavljali, kateri ribiški izdelki
so kakovostnejši. Intervjuvanec i 15 je omenil, da je kakovost gojenih
organizmov iz sladkih voda veliko višja kot v nekaterih drugih državah.
Meni, da imajo tudi morske ribe zadovoljivo kakovost.

5.8 Geografska lokacija in tradicionalni organizmi
Želeli smo ugotoviti, kako geografska lokacija Slovenije vpliva na ribi-
štvo in trg rib. Predvsem je bilo mišljeno, ali imamo glede na vodne vire
in morje dovolj razvit trg rib. Povprašali smo še, v katerih mestih ali re-
gijah največ konzumirajo ribiške izdelke. V zadnjem podvprašanju smo
spraševali, katero ribolovno vrsto bi označili kot tradicionalno v Slove-
niji.

Večina intervjuvancev je bila mnenja, da je na trgu rib še nekaj pro-
stora za razvoj. Gospodarski ribolov se bo težje razvijal, ker so staleži
rib v Jadranskem morju prelovljeni. Intervjuvanci so omenili, da bi se
lahko večji del ulova slovenskih ribičev prodal v Sloveniji, namesto da

78
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83