Page 196 - Petelin, Ana, ur. 2024. Zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih / Health of Working-Age and Older Adults. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 196

Vpliv opravljanja nočnega dela na prehrambne navade delavcev

               Helena Olenik , Damir Hećimović 2
                          1
               1  Triglav zdravstvena zavarovalnica, Koper, Slovenija
               2  Ortopedska bolnišnica Valdoltra, Ankaran, Slovenija
               Uvod: Pri določenih poklicih je potrebna stalna pripravljenost in delo v izmenah, za-
               to so nočne izmene neizogibne in nujno potrebne. Potek takega dela je velikokrat tu-
               di zelo stresn, zahteva pa tudi veliko mero zbranosti od zaposlenih. Z izvajanjem noč-
               nega dela pride do menjave dneva za noč, kar v telesu privede do mnogih sprememb,
               ki nočnim delavcem lahko poslabšajo samo kvaliteto in standard življenja. Tako noč-
               no delo, zaradi spremenjenega ritma spanja in spremenjenega hranjenja lahko poveča
               tveganje za številne zdravstvene problem in stanja.
               Metode: Pri pripravi članka nas je zanimala povezava med opravljanjem nočnega dela
               in prehranjevanjem delavcev v času nočne izmene. S tem namenom smo v podatkov-
               ni bazi PubMed z uporabo ključnih besed »prehrana«, » nočno delo «, » delavci «, » pre-
               hrana na delovnem mestu « poiskali znanstveno literaturo, objavljeno v obdobju od leta
               2018 do leta 2023. Kot kriterij iskanja smo upoštevali še dostopnost celotnega besedi-
          zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih | health of working-age and older adults
               la članka ter iskanje člankov v angleščem jeziku.
               Rezultati: S pravilno prehrano in ustreznim prehranjevanjem na delovnem mestu lahko
               vplivamo na produktivnost, zmanjšuje utrujenost in izboljša koncentracijo na delovi-
               šču, omogoča nam bolj uspešno in kakovostno izvajanje nalog. Aktivna delovna popu-
               lacija je glede na prehranjevalne navade na delovnem mestu ogrožena skupina. V razi-
               skavi smo ugotovili, da, imajo delavci, ki delajo nočne izmene glede prehrane neurejen
               ritem prehranjevanja, nizek vnos sadja in zelenjave, visok energijski vnos neustreznih
               hranil, previsok delež sladkorja ter soli v prehrani na delovnem mestu. Raziskani član-
               ki navajajo tudi hormonske motnje, povečano subjektivno lakoto, želodčne težave in
               povečano zaspanost delavcev, ki opravljajo izmensko delo. Izkazalo se je, da bi bilo ze-
               lo dobro uvajati in sprejeti nove zdrave prehranjevalne navade v službenem okolju.
               Razprava in zaključki: Izpolnitev pogojev, kot so uravnotežena prehrana, zadostna koli-
               čina spanca, skrb glede duševnega stanja, zadostna količina telesne aktivnosti so eden
               ključnih dejavnikov pri zagotavlja dobro koncentracijo ter zadostne količine energije za
               delo. Pravilna prehrana na delovnem mestu v nočnem času, ko zaposlen opravlja svo-
               je delo ima velik vpliv tudi na počutje in zdravje delavcev. Na tem področju bi bilo po-
               trebno opraviti še kakšno raziskavo v povezvi opravljanja nočnega in izmenskega dela
               ter samega vpliva na kakovost življenja delavcev. Pri takih vrstah izobraževanj je dobro
               izvajati multidisciplinarno sodelovanje strokovnjakov s večjih področij dela, kot so po-
               dročja prehrane, gibanja in medicine.
               Ključne besede: prehrana, nočno delo, delavci, prehrana na delovnem mestu




















                                                 196
   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201