Page 138 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 138
Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti

Preglednica 24: Uporabljeni kazalniki ustreznosti modela – začetni model.

Oznaka indeksa Referenčna vrednost Vrednost indeksa Ustreznost
ujemanja 1455,162 Ne
p ≥ 0,05 (0,010) Da
χ² 3,92
Nominirani χ² 0 ≤ x2 ≤ 2 dobro prileganje Da – na meji
2 < x2 ≤ 5 sprejemljivo prileganje 0,10 Da
RMSEA 0 ≤ RMSEA ≤ 0,05 dobro prileganje
0,05 < RMSEA ≤ 0,10 sprejemljivo prileganje 0,81
NFI 0,80 ≤ NFI ≤ 0,90 sprejemljivo prileganje
0,90 < NFI ≤ 1.00 dobro prileganje

PNFI 0,50 ≤ PNFI ≤ 1.00 dobro prileganje 0,74 Da

CFI 0,80 ≤ CFI ≤ 0,90 sprejemljivo prileganje 0,85 Da
0,90 < CFI ≤ 1.00 dobro prileganje
138
IFI 0,80 ≤ IFI ≤ 0,90 sprejemljivo prileganje 0,85 Da
0,90 < IFI ≤ 1.00 dobro prileganje

RFI 0,80 ≤ RFI ≤ 0,90 sprejemljivo prileganje 0,79 Ne
0,90 < RFI ≤ 1.00 dobro prileganje

GFI 0,80 ≤ GFI ≤ 0,90 sprejemljivo prileganje 0,70 Ne
0,90 < GFI ≤ 1.00 dobro prileganje

AGFI 0,80 ≤ AGFI ≤ 0,90 sprejemljivo prileganje 0,65 Ne
0,90 < AGFI ≤ 1.00 dobro prileganje

PGFI 0,50 ≤ PGFI ≤ 1.00 dobro prileganje 0,60 Da

Modifikacija modela (uvedba sprememb merskega in strukturnega modela)
Glede na to, da začetni model ni bil sprejemljiv, smo ga v nadaljevanju po-
skušali izboljšati. Izvedene spremembe lahko razdelimo v dve skupini, in
sicer na spremembe merskega modela in na spremembe strukturnega mo-
dela.

Pri spremembi merskega modela smo upoštevali naslednja merila:

− deleži pojasnjenosti variance posameznih indikatorjev (spremen-
ljivk);

− ocenjene spremembe vrednosti statistike χ² (hi-kvadrat) ob določi-
tvi novih prostih parametrov merskega modela (kovariance mer-
skih napak);

− vrednosti standardiziranih odklonov med ocenjeno variančno-
-kovariančno matriko ter variančno-kovariančno matriko, impli-
cirano na osnovi specifiranega modela.

Na ta način smo v nekaj zaporednih korakih v merskem modelu spre-
menili naslednje parametre:
   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143