Page 108 - Panjek, Aleksander, in Žarko Lazarević, ur. 2018. Preživetje in podjetnost: Integrirana kmečka ekonomija na Slovenskem od srednjega veka do danes. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 108
preživetje in podjetnost

Tabela 4.5: Vložek dela na kmetijskih gospodarstvih (v PDM) po izvoru delovne sile v
Sloveniji

Izvor delovne sile – skupaj 2000 2003 2005 2007 2010 2013 2016
107.809 95.605 95.263 83.950 77.012 82.746 79.967
Družinska delovna sila 44.690 38.763 40.912 36.816 34.645 38.866 36.609
– gospodar-upravitelj
Družinska delovna sila 55.028 48.978 45.846 40.581 34.037 38.420 36.978
– drugi člani gospodinj-
stev, ki živijo na družinski 156 167 221 175 225 246 359
kmetiji 4.032 3.104 3.124 2.445 2.610 1.942 2.078
Redno zaposleni
– na družinskih kmetijah 3.622 4.081 4.558 3.253 4.686 2.658 3.255
Redno zaposleni
– v kmetijskih podjetjih in ... 273 315 449 573 389 494
zadrugah 281 233 277 222 227 210 177
Sezonsko in priložnostno ... 6 10 10 15 17
delo 9
– na družinskih kmetijah
Sezonsko in priložnostno
delo – v kmetijskih
podjetjih in zadrugah
Strojne storitve – na
družinskih kmetijah
Strojne storitve – v kmetij-
skih podjetjih in zadrugah

Vir: SURS 2017.

Primerjava tabel 4.5 in 4.6 pokaže razlike v vložku dela na kmetijskih
gospodarstvih, ki je izraženo v PDM in v številu oseb. Večje število oseb
glede na PDM kaže na to, da je sodelujoče število oseb pri delih na kmetij­
skih gospodarstvih večje, kot če se delo izrazi v PDM, kar pomeni, da šte-
vilni med njimi niso polno zaposleni v kmetijstvu in na kmetijskem gos­
podarstvu. Splošne tendence in struktura števila oseb glede vloženega dela
na kmetijskih gospodarstvih (tabela 4.6) pa ostajajo podobne kot pri PDM
(tabela 4.5). Večina vloženega dela na kmetijskih gospodarstvih v Sloveniji
je družinska delovna sila, in sicer gospodar oz. upravitelj ter drugi člani
gospodinjstev, ki živijo na družinski kmetiji. Delež družinske delovne sile
(ene in druge) se zmanjšuje. Nova tendenca je porast redno zaposlenih na
družinskih kmetijah in povečana pomembnost sezonskega ter priložnost-
nega dela v kmetijskih podjetjih in zadrugah. Na drugi strani pa se zmanj­
šuje število oseb, ki so redno zaposlene v kmetijskih podjetjih in zadrugah.

106
   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113