Page 60 - Petelin, Ana, ur. 2024. Zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih / Health of Working-Age and Older Adults. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 60

Vabljeno predavanje


               Sistemski pogled na obvladovanje tveganj za zdravje

               Lilijana Vouk Grbac
               Ortopedska bolnišnica Valdoltra - Ospedale ortopedico Valdoltra, Ankaran, Slovenija

               Izhodišča in namen: Pojem zdravja, vplivov na zdravje in zagotavljanje zdravstvenih po-
               treb lahko obravnavamo iz različnih zornih kotov, bodisi kot pomen zdravja za člove-
               ka ali družbo, kot ohranjanje ali izboljševanje zdravja, ali kot človek - sistem, povezan
               in vključen v različne sisteme okolja. Prepoznava in obvladovanje tveganj za zdravje
               omogoča pravočasno ukrepanje za preprečitev ali zmanjšanje posledic. Za razumeva-
               nje tveganj ali posledic na zdravju posameznika se je potrebno zavedati kompleksno-
               sti človeka kot celote.
               Predstavitev vsebine: Zdravje je eden od najbolj cenjenih vidikov človekovega življenja.
               Večinoma ga sprejemamo kot naravno danost, kot samoumevno in normalno stanje,
               dokler se ne pojavi bolečina, bolezen ali začutimo, da se zaradi različnih razlogov težje
          zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih | health of working-age and older adults
               spopadamo z vsakdanjimi aktivnostmi, dojemanjem ali prilagajanjem vplivom okolja. Iz
               vidika obravnavanja človeka kot sistema, ki je vključen in povezan z več sistemi v oko-
               lju, s katerimi tvori skupni sistem, je potrebno razumeti tudi dinamiko in teorijo delo-
               vanja sistemov. Živi sistemi, kot je človeško telo ali drevo ali pa neka družba niso le sku-
               pek delov, temveč nenehno rastejo in se spreminjajo, skupaj s svojimi deli. Preventivno
               obvladovanje možnih ali prepoznanih tveganj v proizvodnih in storitvenih procesih v
               industriji predstavlja enega izmed pomembnejših temeljev učinkovite sistemske orga-
               nizacije. Znižuje stroške zaradi napak v proizvodnji, dviguje kakovost, povečuje zaupa-
               nje kupcev. V zdravstvu gre to počasneje. Razlogi izhajajo iz ohlapnih procesov in vlog
               zdravstvenega osebja ter sistemsko neučinkovitega preventivnega prepoznavanja pro-
               blemov in obvladovanja tveganj. Kompleksnost medicinskih procesov, poleg paciento-
               ve specifičnosti in edinstvenosti, ponuja izgovor proti standardizaciji postopkov. Dej-
               stvo je, da vsak človek dojema pojem zdravja na svoj način, prav tako na subjektiven
               način opiše bolečino ali doživlja bolezen. Odnos in zaupanje med pacientom in zdra-
               vstvenim delavcem sta ključna. Poleg tega morajo biti zagotovljeni ustrezni in zadostni
               viri za izvajanje vseh potrebnih aktivnosti v povezanih procesih sistema, kot so kompe-
               tentni kadri, ustrezna oprema, ustrezne operacijske dvorane, čistost zraka, sterilnost
               medicinskih pripomočkov, pravočasne in ustrezne informacije in drugo.
               Proces prehranske oskrbe hospitaliziranega pacienta je del sistema zdravstvene oskr-
               be, ki zajema prepoznavo potreb pacienta glede na zdravstveno stanje in stanje pre-
               hranjenosti, pripravo ustrezne in zadostne hrane glede na predpisano dieto in obvla-
               dovanje vseh tveganj za varnost in kakovost oskrbe.
               Sklepne ugotovitve: Zavedanje o koristi sistemskega pristopa za obvladovanje tveganj
               se iz industrije seli tudi v storitvene dejavnosti, kot je zdravstvo. Pri tem je pomemb-
               na vključenost zaposlenih, nivo ozaveščenosti o pomenu tveganj in obvladovanju le-
               -teh, voditeljstvo in nenazadnje razpoložljivi in ustrezno obvladovani viri, ki zagotavlja-
               jo ustrezne pogoje za izvajanje vseh potrebnih aktivnosti v povezanih procesih sistema.
               Ključne besede: sistem, obvladovanje tveganj, zdravstvo, proces prehranske oskrbe










                                                  60
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65