Page 62 - Petelin, Ana, ur. 2024. Zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih / Health of Working-Age and Older Adults. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 62

Redoks stanje in dolgoživost pri vsejedih, veganih, vegetarijancih
               in posameznikih na nizko ogljikohidratni in visoko maščobni prehrani

               Nives Bogataj Jontez, Karin Šik Novak, Ana Petelin, Zala Jenko Pražnikar, Nina Mohorko,
               Saša Kenig
               Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija
               Uvod: Redoks stanje v telesu je pomemben dejavnik pri staranju in nastanku s stara-
               njem povezanih bolezni. Poleg tega je bilo redoks stanje povezano z izražanjem sir-
               tuina 1 (SIRT1), ki je neposredno povezan z dolgoživostjo, vendar pa redoks stanje in
               SIRT1 nista bila raziskana pri ljudeh, ki se prehranjujejo na različne načine in iz prehra-
               ne izločijo celotno skupino živil.
               Metode: Prehranski vnos, serumska celokupna antioksidativna kapaciteta (TAC), anti-
               oksidativni kapaciteti vodne frakcije seruma (ACW) in ločeno lipidne frakcije seruma
               (ACL), razmerje NAD /NADH (D/DH), izražanje antioksidativnih encimov katalaze,
                                  +
               superoksid dismutaze in glutation peroksidaze ter izražanje SIRT1 so bili izmerjeni pri
               88 odraslih, ki so bili vsejedi (O, n=22), vegani (V, n=23), vegetarijanci (VG, n=21) in
               posamezniki na nizko ogljikohidratni in visoko maščobni prehrani (LCHF, n=22). Pre-
          zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih | health of working-age and older adults
               iskovanci so bili zdravi odrasli s stabilno telesno maso, ki so se na enak način prehra-
               njevali vsaj 6 mesecev; prehranske skupine so bile primerljive po indeksu telesne ma-
               se, maščobni masi, pusti telesni masi, telesni dejavnosti in kajenju.
               Rezultati: TAC in D/DH sta bila najvišja pri V, sledili so O ter LCHF, in najnižja pri VG,
               kjer sta bila statistično značilno nižja kot pri V. D/DH je bil pozitivno povezan s celo-
               kupno kapaciteto absorpcije kisikovih radikalov zaužite hrane in kakovostjo prehra-
               ne, ocenjeno z indeksom zdrave prehrane (ang. Healthy Eating Indeks). ACW in ACL
               se med prehranskimi skupinami nista razlikovali, prav tako se izražanje katalaze, supe-
               roksid dismutaze in glutation peroksidaze med prehranskimi skupinami ni razlikovalo.
               SIRT1 se kljub visokim razlikam v povprečni vrednosti (od najvišjega do najnižjega izra-
               žanja so si sledili O, V, VG in LCHF) ni značilno razlikoval med skupinami, bil pa je po-
               zitivno povezan s kakovostjo prehrane. Hierarhični regresijski model je pokazal spol,
               starost in izražanje katalaze in superoksid dismutaze kot značilne prediktorje TAC ter
               spol in kakovost prehrane kot značilna prediktorja D/DH. TAC je bil višji pri moških,
               medtem ko je bil D/DH višji pri ženskah. Pri moških je bila višja ACW in višje izraža-
               nje katalaze in superoksid dismutaze.
               Razprava in zaključki: Redoks stanje v telesu je rezultat delovanja več dejavnikov, tako
               endogenih kot eksogenih. Študija je pokazala, da imajo V boljše redoks stanje v tele-
               su, najverjetneje prav zaradi višje kakovosti prehrane in boljših izbir živil znotraj pre-
               hranjevalnega načina. Kakovost prehrane se je izkazala kot pomemben dejavnik pri
               redoks stanju in pri nivoju SIRT1, ki je neposredno povezan z zdravim staranjem in
               dolgoživostjo. Poleg tega je študija pokazala pomembne razlike med spoloma, nadalj-
               nje analize so potrebne, da bi lahko podrobneje pojasnili povezavo med SIRT1 in re-
               doks stanjem v telesu.
               Ključne besede: antioksidativna kapaciteta seruma, razmerje NAD /NADH, sirtuin 1,
                                                                      +
               kakovost prehrane












                                                  62
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67