Page 74 - Petelin, Ana, ur. 2024. Zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih / Health of Working-Age and Older Adults. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 74

Protimikrobni potencial kostanjevega medu

                                                                       2
                                      2
                                                 2
                          1
               Urša Lapanja , Domen Jaklič , Nataša Lilek , Adriana Pereyra Gonzales , Katja Kranjc ,
                                                                                  1
               Rok Kopinč 2
               1  Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija
               2  Medex d.o.o, Ljubljana, Slovenija
               Uvod: Zaradi naraščajoče odpornosti na protimikrobna sredstva, se vedno več pozor-
               nosti usmerja k uporabi snovi naravnega izvora. Med je sladka in viskozna snov iz oglji-
               kovih hidratov, vode in več kot 200-ih bioaktivnih snovi. Na samo sestavo medu vpliva
               lahko več dejavnikov, kot so: rastlinski vir, vrsta čebele, sezonski in okoljski dejavniki,
               pogoji predelave in skladiščenja. Zaradi kombinacije bioaktivnih snovi, je med poznan
               po antioksidativnem, imunomodulatornem, protivnetnem, antikancerogenem in pro-
               timikrobnem delovanju. Poglavitni protimikrobni dejavniki so visoka osmolarnost, pri-
               sotnost vodikovega peroksida, nizka vrednost pH, vsebnost organskih kislin in flavo-
               noidov. Namen naše študije je bil določiti protimikrobno aktivnost različnih vzorcev
               kostanjevega medu in preveriti korelacijo protimikrobne aktivnosti z drugimi karakte-
               ristikami medu, kot so koncentracija vodikovega peroksida in bioflavonoidov.
               Metode: Analizirali smo 30 vzorcev kostanjevega medu, slovenskega, italijanskega in
          zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih | health of working-age and older adults
               bosanskega porekla. Protimikrobno aktivnost smo določali z mikrodilucijsko metodo
               in barvilom p-iodo–nitro–tetrazolijev klorid (INT) proti bakteriji Escherichia coli AT-
               CC 8739. Minimalna inhibitorna koncentracija (MIK) je bila določena vizualno, pri prvi
               koncentraciji medu, kjer še ni bila zaznana obarvanost medija kot posledica bakterijske
               rasti. Vsem vzorcem smo določili tudi vsebnost skupnih bioflavonoidov po metodi Fo-
               lin-Cioccalteu. Koncentracijo vodikovega peroksida smo izmerili z reakcijo med H O
                                                                                    2
               in o- dianizidinom. Oksidacijski produkt se določi spektrofotometrično pri valovni dol- 2
               žini 450 nm. .
               Rezultati: Vsi vzorci kostanjevega medu so na bakterijo E. coli ATCC 8739 delovali pro-
               timikrobno, z razponom vrednosti MIK od 37,5 mg/mL do 150 mg/mL medu. Najnižja
               izmerjena koncentracija vodikovega peroksida je bila 27,5 µg/g, najvišje pa 146,5 µg/g
               medu. Koncentracija skupnih flavonoidov je bila med 58,6 mg/100 g in 208,5 mg/100
               g medu. Korelacije med koncentracijo vodikovega peroksida ali skupnim številom fla-
               vonoidov in protimikrobnim delovanjem medu nismo dokazali.
               Razprava in zaključki: Kljub dokazani protimikrobni aktivnosti vseh vzorcev medu, sle-
               dnjega nismo mogli pripisati različnim koncentracijam vodikovega peroksida ali razli-
               kam v skupni količini flavonoidov. Glavna ugotovitev raziskave je, da je protimikrob-
               no delovanje medu verjetno rezultat medsebojnega delovanja različnih parametrov.
               Ključne besede: bakterijska rezistenca, protimikrobno, kostanjev med





















                                                  74
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79