Page 213 - Šuligoj, Metod, ur., 2015. Retrospektiva turizma Istre. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 213
eg Portoroža se v literaturi59 omenja tudi Strunjan, ki Osim Portoroža, u literaturi se59 spominje i Strunjan, koji
naj bi leta 1914 imel tri »boljše« penzione60 in tri gostilne je 1914. godine navodno imao tri „bolja“ pansiona60 i tri
(Al Boschetto, Alla Lega, Villa Maria), vendar pa je bila gostionice (Al Boschetto, Alla Lega, Villa Maria), ali je
mobilnost takratnih turistov dokaj omejena na bližnjo mobilnost tadašnjih turista bila prilično ograničena na
okolico kraja (do Pirana in Sečoveljskih solin),61 zato turi- obližnju okolicu mjesta (do Pirana i Sečoveljskih solana)61,
sti v okoliške kraje in turistično nerazvito istrsko zaledje zato turisti nisu često zalazili u okolne krajeve i turistički
niso zahajali pogosto. nerazvijeno istarsko zaleđe.

Slika 5: Meni hotela Palace iz leta 191262 Otvaranje hotela Palace snaž-
Slika 5: Jelovnik hotela Palace iz 1912. godine62 no je obilježilo gastronomsku
(kulinarsku) ponudu Porto-
Odprtje hotela Palace pa je roža i šire okolice. U tom se
močno zaznamovalo gastro- razdoblju u gastronomskoj
nomsko (kulinarično) ponudbo ponudi prehrambenih objekata
Portoroža in širše okolice. V počela intenzivno afirmirati
tem obdobju se v gastronomski bečka kuhinja, koja se sma-
ponudbi prehrambnih obratov trala aristokratskom. Osim
začne intenzivno uveljavljati novih gastronomskih trendova
dunajska kuhinja, ki je veljala koji su se odražavali u bečkoj
za aristokratsko. Poleg novih kuhinji, Blažević63 navodi da
gastronomskih trendov, ki so je u to doba većina sezonskog
se odražali v dunajski kuhinji, osoblja64 dolazila iz drugih
Blažević63 navaja, da je v tistem krajeva monarhije – prije svega
času tudi glavnina sezonskega Kranjske, Koruške, Štajerske,
osebja64 prihajala iz drugih pa čak i Beča65. Portoroška
krajev monarhije – predvsem rivijera razvijala se s vremen-
Kranjske, Koroške, Štajerske skim odmakom, nakon ostalih
in celo Dunaja.65 Portoroška ri- elitističkih turističkih centara
viera se je razvijala s časovnim tadašnje austrougarske rivijere
zamikom, za drugimi elitistič- (Opatija, Brijuni, Grado). Na
no-turističnimi središči tedanje temelju pregleda promotivnog
A-O riviere (Opatijo, Brioni, materijala hotela utvrđujemo
Gradežem). Na osnovi pregleda da su hoteli intenzivno oglaša-
promocijskega materiala hote- vali bečku kuhinju, što je bilo
lov ugotavljamo, da so hoteli posebno izraženo u hotelima
intenzivno oglaševali dunajsko prve kategorije66. Slika 5 pri-
kuhinjo, kar je bilo posebej kazuje jelovnik hotela Palace
izrazito v hotelih prve katego- iz 1912. godine67.
rije.66 Slika 5 prikazuje meni
hotela Palace iz leta 1912.67

213
   208   209   210   211   212   213   214   215   216   217   218