Page 259 - Šuligoj, Metod, ur., 2015. Retrospektiva turizma Istre. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 259
znovanj, vendar glede na (finančne) zmožnosti samih Gledajući povijesni kontinuitet, meso u prehrani je bilo
prebivalcev (npr. v povojnem času so doma pripravljen prisutno za vrijeme blagdana i svečanosti, ali i ovisno o
pršut prodajali v oštariji (gostilni), doma pa ga niso jedli). standardu samih stanovnika (npr. u poslijeratnom raz-
V prehrani so se vedno uporabljale tudi divje rastline, še doblju često su se doma napravljeni pršuti prodavali u
posebej spomladi šparglji, bljušč, bodeča lobodika, regrat, oštariji (gostionici), a kod kuće se nisu jeli itd.). Nadalje, u
v jeseni pa kostanj ipd. prehrani lokalnog stanovništva oduvijek se koristilo i sa-
moniklo bilje, osobito u proljeće šparoge, bljušt, veprina,
V obdobjih, ko sta bili v različnih istrskih turističnih listovi maslačka, divlja riga, maruni u jesen i sl.
krajih na voljo hrana in pijača, ki sta bili blizu takratnim
obiskovalcem (tj. njihovi matični evropski kuhinji, npr. U razdobljima kad su u istarskim turističkim destinaci-
avstrijski), so v nekaterih gostinskih obratih ponujali jama bila nuđena jela i pića bliska ondašnjim došljacima
jedi tradicionalne istrske kuhinje (še posebej v konobah, (tj. njihovim matičnim europskim kuhinjama, npr. austrij-
manjših vaških gostilnah itd.). skoj), u nekim se ugostiteljskim objektima nudila tradi-
cionalna istarska kuhinja (osobito konobama, manjim
Številni avtorji so se ukvarjali s pomenom tradicionalne gostionicama po selima itd.).
kuhinje; Jurinčič et al.1 menijo, da je tradicionalna istrska
kuhinja mešanica kontinentalne in primorske kuhinje. Mnogi se autori bave značenjima koje tradicionalna kuhi-
V istrski kulinariki pa razlikujemo vsakdanje jedi in nja nosi, pa tako Jurinčič et al.1 smatraju da je tradicional-
jedi, ki se pripravljajo ob posebnih praznikih. Pregled na istarska kuhinja mješavina kontinentalne i primorske
tradicionalnih istrskih jedi kaže na sredozemsko kuhinjo kuhinje, a u sklopu istarskog kulinarstva mogu se razli-
oziroma sredozemske jedi, ki so bile po večini povezane kovati svakodnevna jela i jela pripremljena za određene
z ribolovom, ter kuhinjo, ki je povezana s poljščinami in blagdane. Pregled tradicionalnih istarskih jela pokazuje
živinorejo. Po Dropulić Ružić et al.2 je današnja istrska mediteransku kuhinju, odnosno mediteranska jela koja su
gastronomija rezultat dveh zgodovinskih in socialnih uglavnom povezana s ribom i kuhinju u zaleđu koja je
dejstev. Na tradicionalno istrsko kuhinjo je odločilno povezana s poljoprivrednim proizvodima i stočarstvom.
vplivala revščina (v kateri je prebivalstvo živelo pred Prema Dropulić Ružić et al.2, današnja istarska gastrono-
stotimi leti), pa tudi različni kolonizatorji, s katerimi so mija rezultat je dviju povijesnih i socijalnih činjenica. U
prišle tudi različne kulture in kuhinje. Revščina je spod- tradicionalnoj istarskoj kuhinji presudan utjecaj imali su
budila domišljijo in spretnost gospodinj, da so iz praktično siromaštvo (u kojem se do prije stotinjak godina živjelo) i
ničesar naredile obrok. Na severu je viden vpliv avstrijske smjene kolonizatora i osvajača (protok različitih kultura i
monarhije – s cmoki, kislim zeljem, na jugu Istre pa vpliv kuhinja). Siromaštvo je poticalo blagotvornu maštovitost
Beneške republike s polnjenimi testeninami in omakami. i virtuoznost domaćica da ni od čega naprave nešto. Na
V severnih predelih so jedli ohrovt in kruhove cmoke, v sjeveru je prisutan utjecaj austrijske monarhije s knedli-
južnih pa njoke in testenine, na severu suho in prekajeno ma i kiselim kupusom, a na jugu Istre utjecaj Mletačke
meso, na jugu divjačino in včasih drugo meso. Za istrsko Republike s punjenim tijestom i umacima. U sjevernim
kuhinjo je značilna tudi priprava hrane, ki je ponekod pre- krajevima su se jeli broskva i okruglice od kruha, a u
vzeta iz različnih evropskih držav, deloma pa je izvorna in južnim njoki i pašta, na sjeveru sušeno i dimljeno meso, a
avtohtona. Najpomembnejša avtohtona živila, ki se danes na jugu divljač i ponekad meso. Svakako da tradicionalnu
uporabljajo v gostinskih obratih na obali, so: oljčno olje, istarsku kuhinju karakterizira i priprema hrane koja je di-
ribe, tartufi, vino itd. Istrski kulinarični strokovnjaki so iz jelom usvojena od različitih europskih zemalja, a dijelom
avtohtonih sestavin ustvarili tudi nekatere povsem nove izvorna i autohtona. Najznačajnije današnje autohtone na-
jedi. Poleg novih jedi (kot npr. biftek s šparglji ali tartufi mirnice koje se koriste u ugostiteljskim objektima diljem

259
   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263   264