Page 257 - Šuligoj, Metod, ur., 2015. Retrospektiva turizma Istre. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 257
Elena Rudan, Zrinka Zadel

POVIJESNI RAZVOJ GASTRONOMSKE PONUDE
HRVATSKOG DIJELA OBALE ISTARSKOG POLUOTOKA

ZGODOVINSKI RAZVOJ GASTRONOMSKE PONUDBE
OBALNEGA DELA HRVAŠKE ISTRE

Izvleček Sažetak

Gastronomska ponudba je pomemben del integralne- Gastronomska ponuda predstavlja značajan dio in-
ga turističnega proizvoda destinacij. Istra je turistična tegralnog turističkog proizvoda destinacija. Istra je
destinacija, ki je bila za turiste zelo zanimiva, zato turistička destinacija koja je bila zanimljiva turistima
so tudi prva turistična gibanja zaznali že zelo zgodaj. te su vrlo rano zabilježena turistička kretanja, a u
Skupaj z rastjo turističnih gibanj pa sta se razvijala skladu s rastom turističkih kretanja razvijala se obuj-
tudi obseg in kakovost gastronomske ponudbe (tj. mom i kvalitetom gastronomska ponuda (tj. ponuda
ponudba se je prilagajala potrebam turistov). Istrska se prilagođavala potrebama turista). Istarska kuhinja
kuhinja je sprejemala vplive različnih kuhinj, saj je primala je utjecaje različitih kuhinja zemalja pod či-
bila pod oblastjo različnih držav (npr. Avstro-Ogrske, jom se vlasti nalazila (npr. Austro-Ugarske, Italije).
Italije). Temelji na raznolikosti sestavin in priprave Baza istarske kuhinje odnosi se kako na različitost
posameznih jedi, zadnja leta pa je poseben pouda- namirnica tako i na različitost načina pripreme po-
rek na avtohtoni gastronomski ponudbi, ki je prinesla jedinih jela, a posljednjih se godina osobit naglasak
velike spremembe v jedilnike istrskih gostinskih obra- stavlja na autohtonu gastronomsku ponudu koja
tov. K tem spremembam so vsekakor pripomogli tudi je donijela značajne promjene u jelovnike istarskih
različni kulinarični in enološki dogodki in razstave, ugostiteljskih objekata. Svakako su tim primjenama
na katerih ponujajo avtohtone izdelke in iz njih pri- pridonijele i gastro i eno manifestacije na kojima se
pravljene jedi (pršut, jedi z maroni, češnjami, ribami, nude autohtoni proizvodi i jela pripremljena od njih
tartufi itd.). Na pomembnost gastronomske ponud- (pršut, jela s marunima, trešnjama, ribama, tartufi-
be v skupni turistični ponudbi kaže tudi dejstvo, da ma, itd.) O značaju gastronomske ponude u ukupnoj
danes govorimo o posebni vrsti gastronomskega in turističkoj ponudi govori i činjenica da se danas go-
enološkega turizma ter da se Istra s svojo ponudbo vori o posebnoj vrsti turizma gastronomije i enologije
uspešno razvija in predstavlja na gastronomskem te da se Istra sa svojom ponudom uspješno razvija i
zemljevidu Evrope. prezentira na gastro karti Europe.

257
   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262