Page 70 - Izzivi razvoja ribištva v Sloveniji
P. 70
5 Analiza odgovorov in ugotovitve raziskave

določenih področjih trga rib. Področja, ki so nas zanimala, so ribolov,
ribogojstvo, predelava, prodaja in podobni primeri.

Večinsko mnenje je bilo, da se lahko največ težav pojavlja pri prede-
lavi in prodaji ribiških izdelkov; te so zamenjava cenejših ribolovnih vrst
z dražjimi, zamenjava gojenih rib z divjimi ribami, označevanje ribiških
izdelkov. Pogosto je vprašljiva svežost rib – ribe so označene kot sveže, a
so na njih že opazni znaki kvarjenja. Na slovenskem trgu se v predelavi
in prodaji zgodi več težav ter kršitev kot pri ribolovu in gojenju rib. Po-
reklo ribiških izdelkov je lahko negotovo, saj lahko pride do zavajanja,
pri čemer je večja verjetnost, da so te težave večje pri uvoženih izdelkih.
Omeniti je še potrebno, da se pojavljajo različni razlogi za zamenjave ri-
bolovnih vrst, eden od razlogov je, da kupci ribolovnih vrst ne poznajo
dobro, zato prodajalci druge vrste imenujejo po določenih prepoznav-
nih vrstah, da gre blago čim prej v prodajo. To je primer zavestne kršitve
pri prodaji. Zamenjava vrst lahko nastane, ker so prodajalci malomarni
in slabo prepoznavajo ribolovne vrste, kar ni namerno zavajanje, vendar
je to kljub temu velika težava. Intervjuvanec i7 je pri trinajstem odgo-
voru opozoril na obstoj črnega trga na področju ribiških proizvodov.

Intervjuvanec i1 je omenil, da so problematične tudi označbe na proi-
zvodih, kot je napačno napisano ribolovno orodje ali napačna ribolovna
območja. Omenil je še, da se veliko kršitev pojavlja pri predelavi ribiških
izdelkov, največkrat gre za zamenjave vrst rib.

Intervjuvanec i2 je izpostavil kršitve, kot so zamenjava vrst, prikri-
vanje slabe kakovosti, uporaba barvil, dodajanje umetnih snovi, zame-
njava gojenih in ulovljenih vrst, zamenjava med zamrznjeno in svežo
ribo, pomanjkljivosti na deklaracijah, vprašljivo poreklo in sporni adi-
tivi.

Intervjuvanec i3 je omenil, da je največ težav s predelanimi ribiškimi
proizvodi, glede neustreznosti geografskega porekla in zamenjave ce-
nejših z dražjimi ribolovnimi vrstami.

Tudi intervjuvanec i4 je izpostavil, da se težave lahko pojavljajo pri
prepoznavanju vrst rib.

Intervjuvanec i5 je navedel, da sta najtežavnejši področji svežost in
zaznavanje porekla rib. Povedal je še, da se zavajanje največkrat do-
gaja pri prodajalcih in da ribogojci navadno nimajo interesa za tovrstno
početje. Navedel je tudi konkreten primer nepravilnosti, in sicer da je
imela riba, ki je bila naprodaj v Sloveniji, navedeno hrvaško poreklo,
dejanski izvor pa je bil iz Turčije.

Intervjuvanec i6 je bil mnenja, da se težave pojavljajo glede svežosti

70
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75