Page 182 - Petelin, Ana, ur. 2024. Zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih / Health of Working-Age and Older Adults. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 182

Znanje in uporaba probiotikov med starejšimi ljudmi v Štajerski regiji

                                       2
               Sabina Fijan , Melanie Mitrović , Nataša Mlinar Reljić 1
                        1
               1  Univerza v Mariboru, Fakulteta za Zdravstvene vede, Maribor, Slovenija
               2  Univerzitetni klinični center Maribor, Maribor, Slovenija
               Uvod: Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki pozitivno učinkujejo na zdravje gostitelja,
               kadar jih apliciramo v zadostnih količinah. Znanstveni dokazi o koristih probiotikov za
               človeško zdravje med drugim vključujejo zdravljenje ali preprečevanje driske in različ-
               nih črevesnih bolezni, duševno zdravje, celjenje ran ter krepitev imunskega sistema. To
               je še posebej pomembno za starejše osebe z boleznimi, povezanimi s starostjo, in ne-
               želenimi spremembami imunske funkcije. Ta raziskava je imela namen preučiti znanje
               in uporabo probiotikov med starejšimi osebami.
               Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni raziskovalni metodologiji z uporabo pre-
               sečne študije. Podatki so bili zbrani s pomočjo strukturiranega vprašalnika, ki je vsebo-
               val 14 vprašanj in je bil razdeljen med člane Združenja starejših oseb v Štajerski regiji.
               Razdelili so 70 vprašalnikov, vsi so bili vrnjeni in pravilno izpolnjeni.
               Rezultati: Med 70 udeleženci je bilo 49% žensk in 51% moških, starih med 65 in 80 let
          zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih | health of working-age and older adults
               (povprečna starost 72,9 let). Večina jih živi na podeželju (64%), 10% v mestu in 26% v
               predmestju. 51% jih je zaključilo srednjo šolo, 40% osnovno šolo, 8% pa je imelo uni-
               verzitetno izobrazbo. Večina udeležencev ni poznala probiotikov in jih je zamenjevala
               za vlaknine (90 %) ali vitamine (4 %). Samo 6 % jih je poznalo pravilno definicijo. Kljub
               temu je 91% priznalo njihov vpliv na prebavo, 86% na imunski sistem, 49% na hole-
               sterol in 32% na alergije. Medtem ko jih je 69% vedelo, da so probiotiki lahko v obli-
               ki prehranskih dopolnil, jih večina uživa kot funkcionalna živila. Po drugi strani uživajo
               različna fermentirana živila, kot so kislo zelje, jogurt, sir, ki vsebujejo koristne mikro-
               organizme. Udeleženci so iskali informacije o probiotikih na spletu, na televiziji in v le-
               karnah, pri čemer so zdravniške ordinacije ocenili kot najmanj verjeten vir informacij.
               Razprava in zaključek: Naši ugotovitve so bile skladne s prejšnjimi študijami med starej-
               šimi ljudmi, in sicer, da probiotiki niso dobro poznani med starejšimi ljudmi. Kljub te-
               mu so se zavedali pozitivnih učinkov, ki jih lahko doprinesejo probiotiki, kot je pomoč
               pri uravnananju prebave in vpliv na imunski sistem. Glede na številne prednosti probi-
               otikov njihova uporaba predstavlja ključen dodatek k prehrani, še posebej za starejše
               ljudi. Osnova promocije zdravja, predvsem spodbujena s strani zdravstvenih delavcev,
               bi morala vključevati izobraževanje posameznikov o koristnih učinkih probiotikov. Za-
               vedanje, da so zdravniške ordinacije med najmanj verjetnimi viri informacij o probio-
               tikih v naši študiji, kaže na pomembnost zdravstvenih delavcev kot osrednjega vira ta-
               kšnega znanja, namesto, da bi se popolnoma zanašali le na splet, radijske in televizijske
               oddaje ali družabne medije.
               Ključne besede: probiotiki, koristni mikroorganizmi, upokojitev, znanje, starejše ose-
               be, prehrana.

















                                                 182
   177   178   179   180   181   182   183   184   185   186   187