Page 70 - Petelin, Ana, ur. 2024. Zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih / Health of Working-Age and Older Adults. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 70
Je znanje o varnosti živil med starejšimi odraslimi ustrezno?
Tjaša Kamnik, Mojca Jevšnik Podlesnik
Univerza v Ljubljani, Zdravstvena Fakulteta, Ljubljana, Slovenija
Uvod: Pomemben javnozdravstveni problem so bolezni, povzročene z živili, ki jih pov-
zročajo patogeni mikroorganizmi. Zaradi neustreznega ravnanja z živili smo jim izpo-
stavljeni vsi, še posebej pa otroci, starostniki, nosečnice ter ljudje z oslabljenim imun-
skim sistemom in revni. Starostniki spadajo v ranljivejšo skupino, saj se organi in telesni
sistemi s staranjem spreminjajo, njihova prebavila zadržujejo hrano dlje časa, želodčna
kislina pa s starostjo upada. S pomočjo anketnih vprašalnikov in polstrukturiranih in-
tervjujev smo želeli oceniti odnos do zagotavljanja varnosti živil ter ugotoviti ali je zna-
nje o varnosti živil od nakupa do priprave živil doma, med starejšimi odraslimi boljše
kot v preteklih slovenskih in tujih študijah.
Metode: Uporabljene so bile sledeče metode dela: pregled literature, namenski anke-
tni vprašalnik in delno strukturirani intervju. Znanstvene članke smo iskali v bibliograf-
skih bazah Scopus, Web of Science, Pubmed in Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani
(DiKUL). V pregled smo vključili vse znanstvene članke, ki obravnavajo znanje, ravna-
nje in odnos starostnikov do zagotavljanja varnosti živil. Udeležence za anketiranje in
zdravje delovno aktivnih in starejših odraslih | health of working-age and older adults
intervjuje smo izbrali po metodi snežne kepe. Anketni vprašalnik je v celoti izpolnilo
125 starostnikov, starejših od 65 let. Polstrukturirani intervjuji so bili opravljeni z 10
udeleženci, starejšimi od 65 let.
Rezultati: Rezultati so pokazali, da so starejši odrasli sicer osveščeni na področju var-
nosti živil, vendar znanja ne znajo v celoti prenesti v prakso. Ugotovili smo, da se več-
krat poslužijo nevarnih praks priprave in uživanja hrane (nezadostna toplotna obdela-
va živil, neuporaba vbodnega termometra, itd.), zaradi česar so pogosto izpostavljeni
tveganjem, za bolezni, povzročene z živili. Kljub temu, da se starejši odrasli zavedajo
tveganj, ki jih lahko povzroči nepoznavanje ali nezadostno izvajanje načel varnosti živil,
pa se večkrat ne prepoznajo kot osebno dovzetne. Premalo se zavedajo lastne vloge
pri zagotavljanju varnosti živil, saj sami sebe tretirajo kot manj odgovorne v primerjavi
z drugimi členi agro-živilske verige.
Razprava in zaključki: Rezultati raziskave so primerljivi s preteklimi slovenskimi in tuji-
mi študijami. Med starejšimi odraslimi je informiranost o varnosti živil še vedno na isti
ravni kot v preteklih študijah, zato bi bilo potrebno dvigniti nivo znanja in razumevanja
načel varnosti živil ter proučiti ustrezne kanale obveščanja starejše populacije.
Ključne besede: varnost živil, okužbe z živili, starejši odrasli, anketni vprašalnik, delno
strukturirani intervju
70