Page 167 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 167
Sklep 167

nagementa trajnostnega razvoja ravnanja s pitno vodo. V nadaljevanju po-
dajamo nekatere predloge in usmeritve za nadaljnje raziskovanje:
− Ugotovili smo, da z aktivnostmi managementa trajnostnega rav-

nanja s pitno vodo in določenimi dejavniki inoviranja in orga-
nizacijskega sistema uspešno zmanjšujemo porabo pitne vode v
Sloveniji, zato bi bilo zanimivo raziskati tudi vpliv na druge dejav-
nike, npr. ekonomsko-finančne, tehnično-tehnološke, pravne, so-
cialne ali humanistične v Sloveniji in drugih državah EU.
− Ugotovili smo, da dejavniki inoviranja in organiziranost procesov
proizvajanja dobro pojasnijo/pripomorejo k razvoju managemen-
ta trajnostnega ravnanja s pitno vodo v organizacijah na področju
predelovalnih dejavnosti v Sloveniji, zato bi bilo zanimivo razi-
skavo opraviti v organizacijah v preostalih dejavnostih, npr. v de-
javnosti oskrbe z vodo, ravnanjem z odplakami in odpadki in sa-
niranjem okolja, dejavnosti gostinstva in dejavnosti zdravstva in
socialnega varstva.
− Ugotovili smo, da v organizacije z bolj trajnostno rabo pitne vode
v procesu proizvajanja v povprečju porabijo veliko več vode – tako
vode iz javnega vodovoda kot tudi vode iz lastnega zajetja (lastni
vodovod, reke, potoki), lastnega vodnjaka in deževnice, zato bi
bilo zanimivo raziskati še procesne vidike porabe vode na enoto
izida.
− Raziskavo bi bilo treba razširiti z upoštevanjem novejših in še ne
dovolj uveljavljenih standardov s področja kakovosti in odličnos-
ti, kot npr. družbene odgovornosti, EFQM modelom poslovne
odličnosti, managementom tveganja, managementom projektov,
managementom varnosti in zdravja pri delu ipd.
   162   163   164   165   166   167   168   169   170   171   172