Page 77 - Lesjak, Miha, Marijana Sikošek, Simon Kerma. Ur. 2020. Tematski turizem: teoretični in aplikativni primeru oblik turizma v svetu in Sloveniji. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 77
Gastronomski turizem

Maja Uran Maravic´
up Fakulteta za turisticˇne študije – Turistica
maja.uran@fts.upr.si

Kaja Sajovic
rtv Slovenija
kaja.sajovic@rtvslo.si

Uvod
Cˇ e pogledamo osnovne komponente turisticˇnega sistema, je jasno,
da je bila (pre)hrana vedno osnovna komponenta turisticˇne ponud-
be in vsakega turisticˇnega proizvoda. Pa vendar je potrebno razliko-
vati od osnovne potrebe cˇloveka po hrani do tega, kaj je gastrono-
mija, gastronomski turizem, saj je pri slednjem govora o primarnem
ali prevladujocˇem motivu prihoda turista, ki biva vsaj eno nocˇ, na
destinacijo.

Kdaj res govorimo o gastronomskem turizmu? Zanimiv je pogled
na slovenskem spletnem portalu o gastronomiji www.vivi.si, kjer av-
tor Uroš Mencinger, dolgoletni kulinaricˇni kritik, doživeto predsta-
vi, kako se berejo gume, in s tem aludira na prihod Michelinovega
vodnika v Slovenijo. Pravi, da Michelinove zvezdice predstavljajo tri
najvecˇje želje vsakega chefa; kuharjev je namrecˇ veliko, le redki med
njimi pa postanejo chefi. In še redkejši med chefi dobijo tudi cˇin. Vsi
kuharji si zvezdice želijo zato, ker jih ne morejo vsi dobiti. Vsi go-

Lesjak, M., Sikošek, M., in Kerma, S. (ur.). (2020). Tematski turizem:
teoreticˇni in aplikativni primeri oblik turizma v svetu in Sloveniji.

https://doi.org/10.26493/978-961-293-042-4.77-104
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82