Page 82 - Lesjak, Miha, Marijana Sikošek, Simon Kerma. Ur. 2020. Tematski turizem: teoretični in aplikativni primeru oblik turizma v svetu in Sloveniji. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 82
Maja Uran Maravic´ in Kaja Sajovic

Podobno gastronomijo opredeljuje tudi Galicˇic´ v hrvaškem leksi-
konu gostinstva in turizma (2014, str. 295): »Gastronomija je širši po-
jem od kulinarike, ker pod tem pojmom razumemo in ta pojem ob-
sega umetnost priprave hrane (ki se pridobi z znanjem in izkušnja-
mi), a tudi poznavanje jedi, izbor pijacˇ in strežbo gostov.«

Ponudba gastronomije za potrebe turizma predstavlja torej zao-
kroženo, celovito obliko turisticˇne in gastronomske ponudbe kraja,
mesta, države ali izbranih ponudnikov. Poleg celovite lahko govori-
mo tudi o delni ponudbi – slednjo predstavlja posamezni izdelek tu-
risticˇnega in gastronomskega ponudnika v dolocˇenem kraju oziro-
ma regiji (Lebe idr., 2006).

Zanimiva je tudi študija B. Okumus idr. (2018), ki kaže izjemno po-
vecˇan interes preucˇevanja gastronomskega turizma. Študija preucˇu-
82 je razvoj raziskav gastronomije v štiridesetih letih, med letoma 1976
in 2016, s poudarkom na raziskovalnih temah, metodah raziskova-
nja, nacionalnih, mednarodnih in interdisciplinarnih ali multidisci-
plinarnih sodelovanjih ter glavnih raziskovalcih na tem podrocˇju. V
ta namen je bilo skupno analiziranih 5.333 del in objavljenih doku-
mentov v zvezi s prehrano v 16 vodilnih revijah s podrocˇja gostinstva
in turizma od leta 1976 do 2016 z uporabo napredne bibliometricˇ-
ne analize. Po nadaljnji ponovni analizi in odpravi je bilo 462 cˇlan-
kov opredeljenih kot raziskovalnih cˇlankov o hrani in gastronomi-
ji. Ugotovitve raziskave kažejo, da se je popularnost te teme po letu
2000 povecˇala, a vendar skupno število objavljenih cˇlankov v revijah
s podrocˇja gostinstva in turizma še vedno zaostaja za drugimi pod-
rocˇji. Vecˇina raziskav je bila empiricˇna in je potekala s kvantitativni-
mi metodami, pomanjkanje pa v naprednih metodoloških pristopih
še vedno obstaja.

Kar se ticˇe obravnavanih raziskovalnih tem, so B. Okumus idr.
(2018) ugotovili, da je glede na vsebine vse cˇlanke mocˇ razporedi-
ti na 8 podpodrocˇij, ki so: varnost hrane, hrana in zdravje, razpolo-
žljivost hrane, kulinaricˇni postopki, angl. operations (npr. kuhanje,
postrežba, izbor živil, varnost in higiena), prehranski turizem, hrana
in kultura ter hrana in izobraževanje. Cˇ lanki, ki se osredotocˇajo na
kulinaricˇne postopke, so bili prevladujocˇi (169 od 462). Tu je vredno
ponoviti, da pri tem ne gre za cˇlanke in kljucˇne besede, ki se osre-
dotocˇajo na teme upravljanja, kot so management restavracij, stori-
tveni management, odhajanje zaposlenih, trženje, finance ali drugi
podobne koncepte. Vecˇina kljucˇnih besed je vkljucˇevala vsaj enega
   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87