Page 15 - Izzivi razvoja ribištva v Sloveniji
P. 15
1 Uvod

Ribištvo in trg rib v Sloveniji ne sodita med prevladujoče panoge, ven-
dar sta še vedno zelo priljubljena dejavnost in trg, ki vključuje različne
profile. Ribič je poklic, ki dovoljuje opravljanje gospodarskega ribolova;
ribiči so lahko samozaposleni, pogosto so vključeni v organizacije, ki
se ukvarjajo z ribištvom. Poleg njih so to tudi ljubitelji ribištva, ki se
ukvarjajo z ribolovom kot prostočasno dejavnostjo. Ribištvo ne sega le
na trg rib, ampak je vključeno tudi v določene turistične dejavnosti ter
je premalo vključeno v izobraževalne programe različnih stopenj. Orga-
nizacije ali posamezniki lahko z ribištvom poslujejo, lahko ga izvajajo
zgolj ljubiteljsko, kjer glavni cilj ni zaslužek ali dobiček. V raziskavi smo
se poglobili v različne vidike ribištva in preučili raznovrstne poglede na
ribištvo in na trg rib v Sloveniji.

1.1 Opredelitev problematike in teoretičnih izhodišč
Ribe in drugi ribolovni organizmi so pomemben vir, ki zagotavlja pre-
hransko varnost ljudi in po oceni organizacije Food and Agriculture Or-
ganization of the United Nations (v nadaljevanju fa o) se več kot 75
odstotkov ribolova uporabi v prehrani ljudi. Ribe so lahko ponujene
v različnih oblikah: kot sveže, zamrznjene, sušene in predelane ribe v
konzervah ter namazih. Del ulova predelajo v ribjo moko in ribje olje,
ki sta namenjena za prehrano kmetijskih živali, domačih živali ter za
vzrejo rib (Food and Agriculture Organization of the United Nations
b. l.r). Nekateri raziskovalci opozarjajo na nesprejemljivost takega po-
četja zaradi vedno bolj omejenih in prelovljenih ribolovnih virov (Pauly
in Zeller, 2017).

Količina proizvodov na svetovnem ribiškem trgu se je od leta 1990
skoraj podvojila. Najpomembnejši proizvodi na trgu rib so sveže, kon-
zervirane in sušene ribe. Ribištvo je zelo razširjena dejavnost in pro-
izvodi te dejavnosti so med dobrinami, s katerimi se veliko trguje. Ve-
liko težavo v mednarodnem trgovanju predstavlja doseganje standar-
dov ribištva, kot sta kakovost ujetih rib in zagotavljanje sledljivosti

15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20