Page 243 - Kralj-Fišer, Simona, 2024. Od genov do vedenja in naprej. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 243

motivacija, osnovna gonila in zasvojenost




































              Slika 15.5: Avtonomni živčni sistem in njegove funkcije
              Vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Autonomic_nervous_system#/media/File:The_Autonomic_Nervous
              _System.jpg.


            15.2 Regulacija hranjenja
            Pri večini živali telesna teža in maščobne rezerve ostajajo precej enake skozi leta.
            Izjema so ljudje in nekatere domače živali. Glavno vlogo pri regulaciji hranjenja
            ima hipotalamus. Ta kontrolira hranjenje preko informacij o količini maščobnega
            tkiva (leptin) in inzulina ter preko informacij iz drugih tkiv (glukoza v krvi, informa-
            cije iz prebavil, volumen želodca itd.). Informaciji o količini leptina in inzulina vpli-
            vata na dolgoročno, informacije o glukozi v krvi ipd. pa na kratkoročno uravnava-
            nje hranjenja ter metabolizma. V skladu s temi informacijami se oblikuje občutek
            lakote oziroma sitosti ter prilagodi metabolizem. Ti mehanizmi vzdržujejo ener-
            getsko ravnotežje (kratkoročno) in količino telesne maščobe (dolgoročno).  Glej
            sliko 1 v Morton idr. (2014).

            Po hranjenju nastopi prandialno stanje – celice »nahranimo« z glukozo, maščob-
            nimi kislinami in s ketoni (nevroni praviloma uporabljajo glukozo). Odvečna ener-
            gija se shrani v obliki glikogena (v jetrih in skeletnih mišicah) ali kot trigliceridi v
            maščobnem tkivu (v maščobnih celicah). Ker se glikogen lahko shranjuje samo do

                                                                               243
   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248