Page 119 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 119
Izvedba empirične raziskave ...

Preglednica 15: Ocene posameznih elementov managementa trajnostnega ravnanja s pitno
vodo.

Oznaka Spremenljivka M SD
5,57 1,43
cQ1h Management kaže podporo zavezanosti trajnostnemu (gospodarnemu) ravnan- 5,39 1,57
ju s pitno vodo. 5,37 1,49
5,35 1,48
cQ1c Management nadzira dejavnosti, ki so povezane s trajnostnim (gospodarnim) 5,34 1,44
ravnanjem s pitno vodo. 5,30 1,55
5,27 1,52
cQ1b Management vzpostavlja potrebne pogoje za trajnostno (gospodarno) ravnanje s 5,26 1,69
pitno vodo – organizira formalno razdeljene pristojnosti, odgovornosti in naloge. 5,26 1,74
5,21 1,62
cQ1a Management načrtuje potrebne pogoje za trajnostno (gospodarno) ravnanje s pit- 5,06 1,65
no vodo.

cQ1j Management spodbuja druge zaposlene, da razmišljajo o vplivih lastnih dejavnosti
na ostale glede gospodarnega ravnanja s pitno vodo.

cQ1g Management aktivno dokazuje zavezanost trajnostnemu (gospodarnemu) ravnan-
ju s pitno vodo.

cQ1k Management spodbuja ostale zaposlene k sprejemanju in implementaciji novih raz- 119
rešitev, vezanih na trajnostno (gospodarno) ravnanje s pitno vodo.

cQ1e Management deluje kot vzor za želeno ravnanje s pitno vodo.

cQ1f Management priznava trajnostno (gospodarno) ravnanje s pitno vodo kot pomem-
bno za poslovni uspeh.

cQ1d Management vodi dejavnosti, ki so povezane s trajnostnim (gospodarnim) ravnan-
jem s pitno vodo.

cQ1i Management deluje kot katalizator za trajnostno (gospodarno) ravnanje s pitno
vodo.

Op.: n = 285.

Vplivni dejavniki na management trajnostnega razvoja ravnanja s pitno
vodo
Anketirani so na postavljene trditve s področja dejavnikov za trajnostno
ravnanje s pitno vodo odgovarjali z izbiro ene izmed sedmih ponujenih
možnosti, in sicer: 1 – nikakor ni pomembno, 2 – v večini primerov ni
pomembno, 3 – nekoliko je nepomembno, 4 – niti nepomembno niti po-
membno, 5 – nekoliko je pomembno, 6 – v večini primerov je pomembno,
7 – zelo je pomembno.

V Preglednici 16 so ocene posameznih dejavnikov na trajnostno ravna-
nje s pitno vodo razvrščene padajoče glede na povprečno vrednost posame-
zne trditve. Iz preglednice je razvidno, da so anketirani v povprečju najbo-
lje ocenili trditev »Inovacijski pristopi za izboljšanje proizvodnih procesov,
kar ima za posledico zmanjševanje porabe pitne vode« (M = 5,73), najslab-
še pa trditev »Ustrezna oprema, ki omogoča iz hladilne vode odstraniti sol
– voda se lahko ponovno uporabi« (M = 4,83). Standardni odkloni se gib-
ljejo med 1,39 in 1,94).
   114   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124