Page 122 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 122
Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti
V količino porabljene vode iz alternativnih virov oskrbe z vodo štejemo
meteorne/padavinske vode (tehnološka voda) in vodo iz vodnjaka (tehnolo-
ška voda) in lastni vodovodni sistem – odvisno od danosti alternativnih vi-
rov oskrbe z vodo (vodnjak, lastni vodovod ipd.). V ta namen smo obliko-
vali tri kazalnike uspešnosti zmanjševanja porabe pitne vode, in sicer Q8h
»Uporaba lastnega vodnjaka (vaš alternativni vir oskrbe z vodo) v proi-
zvodnem procesu«, Q8g »Uporaba lastnega vodovoda (vaš alternativni vir
oskrbe z vodo) v proizvodnem procesu« in Q8i »Uporaba deževnice (me-
teorne vode) (vaš alternativni vir oskrbe z vodo) v proizvodnem procesu«.
Vsaka organizacija ima svoje lastnosti/demografske značilnosti. Količi-
na porabljene pitne vode je po našem mnenju povezana z velikostjo, dejav-
nostjo in statistično regijo organizacije.
Vse večji poudarek na varovanju okolja in pomenu trajnostnega razvo-
122 ja je spodbudila razvoj standardov – standardov ISO 14001:2004 (Sistem
z okoljem), EMAS (Sistem za okoljevarstveno organizacij), ISO 9001:2008
(Sistem kakovosti) in ISO 50001 (Sistem z energijo).
Predpostavke o veljavnosti regresijskega modela so izpolnjene (ostanki
so normalno porazdeljeni – razvidno iz histograma (Slika 4) in grafa stan-
dardiziranih regresijskih ostankov (Slika 5).
Slika 4: Histogram.
Test multikulinearnosti je pokazal, da vrednost VIF (1,00) posame-
znih trditev ni zadosti visoka (< 2), da bi vplivala na izide ocene.
V količino porabljene vode iz alternativnih virov oskrbe z vodo štejemo
meteorne/padavinske vode (tehnološka voda) in vodo iz vodnjaka (tehnolo-
ška voda) in lastni vodovodni sistem – odvisno od danosti alternativnih vi-
rov oskrbe z vodo (vodnjak, lastni vodovod ipd.). V ta namen smo obliko-
vali tri kazalnike uspešnosti zmanjševanja porabe pitne vode, in sicer Q8h
»Uporaba lastnega vodnjaka (vaš alternativni vir oskrbe z vodo) v proi-
zvodnem procesu«, Q8g »Uporaba lastnega vodovoda (vaš alternativni vir
oskrbe z vodo) v proizvodnem procesu« in Q8i »Uporaba deževnice (me-
teorne vode) (vaš alternativni vir oskrbe z vodo) v proizvodnem procesu«.
Vsaka organizacija ima svoje lastnosti/demografske značilnosti. Količi-
na porabljene pitne vode je po našem mnenju povezana z velikostjo, dejav-
nostjo in statistično regijo organizacije.
Vse večji poudarek na varovanju okolja in pomenu trajnostnega razvo-
122 ja je spodbudila razvoj standardov – standardov ISO 14001:2004 (Sistem
z okoljem), EMAS (Sistem za okoljevarstveno organizacij), ISO 9001:2008
(Sistem kakovosti) in ISO 50001 (Sistem z energijo).
Predpostavke o veljavnosti regresijskega modela so izpolnjene (ostanki
so normalno porazdeljeni – razvidno iz histograma (Slika 4) in grafa stan-
dardiziranih regresijskih ostankov (Slika 5).
Slika 4: Histogram.
Test multikulinearnosti je pokazal, da vrednost VIF (1,00) posame-
znih trditev ni zadosti visoka (< 2), da bi vplivala na izide ocene.