Page 151 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 151
Predstavitev in preverjanje
hipotez

Na podlagi pregleda tuje in domače strokovne in znanstvene literature in
virov smo oblikovali model, na osnovi katerega smo oblikovali naslednje
hipoteze:
− H1: Management trajnostnega ravnanja s pitno vodo je pozitivno

povezan z inoviranjem in organizacijskim sistemom.
− H2: Manjša količina porabljene pitne vode je pozitivno poveza-

na s količino ponovno porabljene vode, količino porabljene vode
iz alternativnih virov oskrbe z vodo, danostjo alternativnih virov,
velikostjo, dejavnostjo in statistično regijo organizacije in okolj-
skimi standardi.
− H3: Uspešnost zmanjševanja porabe pitne vode je pozitivno pove-
zana z inoviranjem in organizacijskim sistemom.
Hipoteza 1
Hipoteza 1 se glasi: Management trajnostnega ravnanja s pitno vodo je po-
zitivno povezan z inoviranjem in organizacijskim sistemom.
Obrazložitev
Za večino podjetij na področju predelovalne dejavnosti je voda strate-
ško pomemben naravni vir, zato je pomembno, da njeno porabo organi-
zacije načrtujejo, organizirajo, vodijo in nadzorujejo ter zmanjšujejo (El-
liott 2013). Organizacije na področju predelovalne dejavnosti so po SURS
(2013b) tudi največji porabniki pitne vode v Sloveniji. V teh organizaci-
jah s svojim zmanjševanjem uporabe pitne vode, z njeno ponovno uporabo
   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156