Page 155 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 155
Predstavitev in preverjanje hipotez 155
gija), aQ4b (EMAS), aQ4d (ISO 50001) in aQ4c (ISO 9001: 2008) so statistično
neznačilni (nimajo vpliva – β=0).
Na osnovi rezultatov regresijske analize hipotezo H2 ne sprejmemo in
podamo sklep, da je manjša količina porabljene pitne vode pozitivno pove-
zana samo s količino porabljene vode iz alternativnih virov oskrbe z vodo
in enim od okoljskih standardov, z ostalimi dejavniki pa ne.
Hipoteza 3
Hipoteza 3 se glasi: Uspešnost zmanjševanja porabe pitne vode je pozitivno
povezana z inoviranjem in organizacijskim sistemom.
Obrazložitev
Za doseganje in ohranjanje uspešnosti organizacij postaja trajnostni razvoj
vse pomembnejši dejavnik – zniževanje stroškov poslovanja (spodbujanje
razvoja, uporaba novih tehnologij, ki zmanjšujejo porabo surovin, narav-
nih virov in energije, zmanjševanje obremenjenosti naravnega okolja, re-
cikliranje surovin) (Prešeren 2001; Pearce in Barbier 2009), družbena od-
govornost organizacije, povečanje tržnega deleža (potrošniki zahtevajo
naravnemu okolju prijazne izdelke, storitve in procese, v katerih ti izidi na-
stajajo) (Pearce in Barbier 2009). V ta namen je treba trajnostno uporabo
vode integrirati v filozofijo same organizacije, vizijo, poslanstvo, smotre in
cilje ter strategijo. Za ustvarjalno usmerjanje k ciljem organizacije s pod-
ročja zmanjševanja porabe pitne vode je treba določiti ključna področja
politike organizacije ter postaviti merila zadostnosti njihovega doseganja
(Kralj 2005, 110).
Uspešnost zmanjševanja pitne vode bomo tako merili z uspešnostjo
uresničevanja ciljev organizacije na področju zmanjševanja porabe pitne
vode. V ta namen smo oblikovali kazalnik uspešnosti zmanjševanja porabe pi-
tne vode Q8a »Uresničevanje smotrov in ciljev v organizaciji na področju
zmanjševanja porabe pitne vode«.
Sklep k hipotezi H3
Z eksploratorno faktorsko analizo smo oblikovali štiri faktorje, med ka-
terimi je faktor F2, ki je vseboval enajst spremenljivk – faktor F2 smo po-
imenovali »Inoviranje, organizacijski sistem«. Z modifikacijo modela in
potrditveno faktorsko analizo (CFA) so bile iz modela izločene tri spre-
menljivke faktorja. Tako končni model vsebuje devet spremenljivk v okvi-
ru faktorja F2:
gija), aQ4b (EMAS), aQ4d (ISO 50001) in aQ4c (ISO 9001: 2008) so statistično
neznačilni (nimajo vpliva – β=0).
Na osnovi rezultatov regresijske analize hipotezo H2 ne sprejmemo in
podamo sklep, da je manjša količina porabljene pitne vode pozitivno pove-
zana samo s količino porabljene vode iz alternativnih virov oskrbe z vodo
in enim od okoljskih standardov, z ostalimi dejavniki pa ne.
Hipoteza 3
Hipoteza 3 se glasi: Uspešnost zmanjševanja porabe pitne vode je pozitivno
povezana z inoviranjem in organizacijskim sistemom.
Obrazložitev
Za doseganje in ohranjanje uspešnosti organizacij postaja trajnostni razvoj
vse pomembnejši dejavnik – zniževanje stroškov poslovanja (spodbujanje
razvoja, uporaba novih tehnologij, ki zmanjšujejo porabo surovin, narav-
nih virov in energije, zmanjševanje obremenjenosti naravnega okolja, re-
cikliranje surovin) (Prešeren 2001; Pearce in Barbier 2009), družbena od-
govornost organizacije, povečanje tržnega deleža (potrošniki zahtevajo
naravnemu okolju prijazne izdelke, storitve in procese, v katerih ti izidi na-
stajajo) (Pearce in Barbier 2009). V ta namen je treba trajnostno uporabo
vode integrirati v filozofijo same organizacije, vizijo, poslanstvo, smotre in
cilje ter strategijo. Za ustvarjalno usmerjanje k ciljem organizacije s pod-
ročja zmanjševanja porabe pitne vode je treba določiti ključna področja
politike organizacije ter postaviti merila zadostnosti njihovega doseganja
(Kralj 2005, 110).
Uspešnost zmanjševanja pitne vode bomo tako merili z uspešnostjo
uresničevanja ciljev organizacije na področju zmanjševanja porabe pitne
vode. V ta namen smo oblikovali kazalnik uspešnosti zmanjševanja porabe pi-
tne vode Q8a »Uresničevanje smotrov in ciljev v organizaciji na področju
zmanjševanja porabe pitne vode«.
Sklep k hipotezi H3
Z eksploratorno faktorsko analizo smo oblikovali štiri faktorje, med ka-
terimi je faktor F2, ki je vseboval enajst spremenljivk – faktor F2 smo po-
imenovali »Inoviranje, organizacijski sistem«. Z modifikacijo modela in
potrditveno faktorsko analizo (CFA) so bile iz modela izločene tri spre-
menljivke faktorja. Tako končni model vsebuje devet spremenljivk v okvi-
ru faktorja F2: