Page 153 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 153
Predstavitev in preverjanje hipotez

Sklep k hipotezi H1
V okviru metode strukturnih enačb (SEM) smo z namenom prepozna-

vanja skupnih spremenljivk nad celotnim naborom spremenljivk uporabili
eksploratorno faktorsko analizo. Z njosmo oblikovali štiri faktorje, ki sku-
paj pojasnijo 66,70 % celotne variance:

− faktor 1: management trajnostnega ravnanja s pitno vodo (poja-
snjuje 41,81 % celotne variance);

− faktor 2: inoviranje, organizacijski sistem (pojasnjuje 13,76 % ce-
lotne variance);

− faktor 3: porabe pitne vode (pojasnjuje 7,32 % celotne variance);
− faktor 4: uporaba lastnega vodovoda in vodnjaka (pojasnjuje

3,82 % celotne variance).

Povezanost med managementom trajnostnega ravnanja s pitno vodo 153
ter inoviranjem in organizacijskim sistemom je bila preverjena v okviru
metode strukturnih enačb. Na osnovi determinacijskega koeficienta, ki
znaša 0,203, je bilo razvidno, da je v okviru strukturnega modela z vplivom
dejavnikov inoviranja in organizacijskega sistema (t > 1,645 pri p = 0,000)
v organizaciji bilo mogoče pojasniti 20 % dejavnikov managementa trajno-
stnega ravnanja s pitno vodo – vpliv je pozitiven, statistično značilen in sre-
dnje močan (0,451).

Prav tako je korelacijska analiza (Preglednica 30) pokazala, da med ma-
nagementom trajnostnega ravnanja s pitno vodo ter inoviranjem in orga-
nizacijskim sistemom obstaja pozitivna povezanost (z večanjem vrednosti
ene spremenljivke se veča tudi vrednost druge spremenljivke) – povezanost
je srednje močna in statistično značilna (0,453; p < 0,01).

Preglednica 30: Povezanost spremenljivk »Management trajnostnega ravnanja s pitno vodo«
in »Inoviranje, organizacijski sistem«.

Management trajnostnega ravnanja s pitno vodo. Inoviranje, organizacijski sistem
0,453**

Opomba: ** p-veljavnost < 0,01

Na osnovi rezultatov analize SEM in korelacijske analize hipotezo H1
sprejmemo in podamo sklep, da je management trajnostnega ravnanja s pi-
tno vodo pozitivno povezan z inoviranjem in organiziranostjo proizvod-
nih procesov.

Hipoteza 2
Hipoteza 2 se glasi: Manjša količina porabljene pitne vode je pozitivno po-
vezana s količino ponovno porabljene vode, količino porabljene vode iz al-
   148   149   150   151   152   153   154   155   156   157   158