Page 134 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 134
razvijanje kakovosti na univerzi na primorskem

iskavo, v sklopu katere smo si zastavili naslednje cilje: i) identificirati in opisati dejavnike izbora viso-
košolske izobraževalne ustanove, ii) identificirati in opisati dejavnike odločanja za študij in poklic, za
katerega izobražuje ter iii) identificirati in opisati zavzetost študentov za študij in poklic, za katerega iz-
obražuje. Raziskavo smo izvedli med študenti študijskih programov prve in druge stopnje v študijskem
letu 2014/15. Rezultati raziskave kažejo, da so med ključnimi dejavniki odločitve za vpis na fakulteto vr-
sta študijskih programov, ki jih ta izvaja, in kakovost študija, za podiplomske študente pa tudi dejstvo,
da so prvostopenjski študijski program obiskovali na tej fakulteti. Najpomembnejši vir informacij o fa-
kulteti je njena spletna stran. Med najpomembnejšimi dejavniki odločitve za poklic v zdravstveni negi
in prehranskem svetovanju – dietetiki so za študente obeh študijskih programov na prvi in drugi sto-
pnji možnost dela z ljudmi ter osebni interes za specifično področje dela. Udeleženci raziskave vseh štu-
dijskih programov so se vpisali na študij zaradi želje po opravljanju poklica, za katerega ta izobražuje,
želijo si uspešno zaključiti študij in od študija veliko pričakujejo. V sklopu predstavljene raziskave smo
oblikovali inštrument, ki omogoča spremljanje različnih vidikov poklicnega odločanja študentov ter
omogoča tudi opis in razlago pričakovanj študentov do študija, ki so pomembni elementi oblikovanja
in izvedbe kakovostnih študijskih programov.

Literatura

EFAD. European Federation of the Associations of Dietitians. January 17, 2014. http://
www.efad.org/everyone.

Eley, Robert., Diann Eley, and Cath Rogers-Clark. »Reasons for Entering and Leaving
Nursing: An Australian Regional Study.« Australian Journal of Advanced Nursing
28, no. 1 (2010): 6–13.

Hozjan, Dejan. »Klasifikacija in splošen pregled teorij poklicne orientacije.« In Sistem-
ske možnosti za razvoj poklicne orientacije v gimnazijah, edited by Dejan Hozjan and
Anita Trnavčevič, 11–28. Koper: Univerza na Primorskem. Fakulteta za management
Koper, 2010.

Hughes, Roger, and Ben Desbrow. »Aspiring Dietitians Study: A Pre-Enrolment Study of
Students Motivations, Awareness and Expectations Relating to Careers in Nutrition
And Dietetics.« Nutrition & Dietetics 62, no. 2–3 (2005): 106–09.

Kobel, Katharine A. »Influences on the Selection of Dietetics as a Career.« Journal of the
American Dietetic Association 97, no. 3 (1997): 254–57.

Mei-Hsien, Chou, and Lee Li-Chou. 2006. »Initial Formation of Nursing Philosophies
Following Fundamental Clinical Practice: The Experience of Male Nursing Stu-
dents.« Journal of Nursing Research 15, no. 2 (2006): 127–36.

Newton, Jennifer M., Cherene M. Kelly, Anne K. Kremser, Brian Jolly, and Stephen Bil-
lett. »The Motivations to Nurse: An Exploration of Factors amongst Undergraduate
Students, Registered Nurses and Nurse Managers.« Journal of Nursing Management
17, no. 3 (2009): 392–400.

Nunnally, Jum C. Psychometric theory, 2nd edn. New York: McGraw-Hill, 1978.
Pahor, Majda. 1998. »Razlogi za prehod izobraževanja za zdravstveno nego na univerzitet-

no raven in njihove značilnosti.« Obzornik zdravstvene nege 32, no. 1–2 (1998): 5–19.
Poklar Vatovec, Tamara, Tadeja Jakus, and Mojca Bizjak. »Uporaba analitičnega hie-

rarhičnega procesa za izbiro prehranske terapije v kliničnem okolju.« In Informatika

132
   129   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139