Page 139 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 139
razvoj kompetenc v zdravstveni negi in prehranskem svetovanju – dietetiki

sester-kliničnih mentorjev iz klinične prakse (UP FVZ, 2014). Razvoj kompetenc medicin-
skih sester sledi potrebam zdrave in bolne populacije, ki so pridobljene v okviru formalnega
dodiplomskega izobraževanja zdravstvene nege. Omogočajo razvoj kompetenc in spretnos-
ti za izvajanje celostne obravnave in procesa zdravstvene nege pacientov. Poleg teoretičnega
izobraževanja v zdravstveni negi poteka 2300 ur poučevanja in učenja v okviru kliničnega
usposabljanja v delovnih okoljih, v katerih se študenti učijo opravljanja poklica in prevze-
manja odgovornosti v zdravstveni negi. Učijo se v skupini in v neposrednem stiku s kli-
ničnim okoljem, na različnih specialnih področjih klinične prakse, da pridobijo klinične
izkušnje, sposobnosti za komuniciranje in sodelovanje pri delu z drugimi poklici v zdrav-
stvenem varstvu (Direktiva, 2005).

Temeljni cilji dodiplomskega študijskega programa Zdravstvena nega je izobraziti in
usposobiti diplomante: diplomirane medicinske sestre/diplomirane zdravstvenike za samo-
stojen prevzem poklicnih kompetenc, kot jih navaja Zbornica zdravstvene in babiške nege
Slovenije (Železnik et al., 2008).

Z doseganjem temeljnih ciljev študijskega programa študenti razvijajo splošne kom-
petence:
- sposobnost aplikacije splošnih resnic, pravil in abstraktnih konceptov na specifične si-

tuacije v procesu zdravstvene nege; sposobnost analize, da bodo spoznali povezave in
medsebojno delovanje različnih dejavnikov v določeni situaciji, sposobnost sinteze, da
bodo lahko različne elemente povezali v celovito sliko; sposobnost povezovanja zna-
nja s prakso pri reševanju kompleksnih situacij,
- avtonomnost pri strokovnem delu in pri sprejemanju strokovnih odločitev,
- sposobnost kritičnega samoocenjevanja učinkovitosti in uspešnosti izbranih metod
in postopkov,
- razvoj komunikacijskih sposobnosti in spretnosti – sposobnost razložiti odločitve,
kakor tudi znanje in razloge, na katerih temeljijo, na jasen in nedvoumen način in si-
cer strokovnemu in nestrokovnemu občinstvu; sposobnost dela v skupini ter strpno
sprejemanje in upoštevanje tvornih kritik in pripomb,
- sposobnost kritičnega preverjanja informacij in dogodkov v lokalnem, nacionalnem
in mednarodnem kontekstu in dogajanju ter zavezanost profesionalni etiki; sposob-
nost etične refleksije in ravnanja v primeru etičnih dilem v zdravstveni negi.
Učni načrt UP FVZ (2014) navaja, da poleg splošnih kompetenc študenti pri predme-
tih pridobivajo tudi predmetno-specifične kompetence:
- promocija zdravja, zdravstvena vzgoja in učenje za razumevanje povezav med nači-
nom življenja in zdravja, za razumevanje zdravstvenih problemov in procesov za kre-
pitev, doseganje in ohranjanje zdravja,
- organiziranje, vodenje in nadziranje dejavnosti ter službe zdravstvene nege,
- vodenje negovalnega tima; izvajanje zdravstvene nege na podlagi negovalne anamne-
ze, negovalne diagnoze in postavljenih ciljev zdravstvene nege; sodelovanje v procesu
zdravljenja v okviru zdravstvenega tima ter izvajanje diagnostično terapevtskih pro-
gramov; spremljanje izidov in učinkov intervencij zdravstvene nege in njihovo do-
kumentiranje; interdisciplinarno in multisektorsko povezovanje za zagotavljanje ka-
kovostne obravnave pacientov; izvajanje zdravstvene nege v okviru nujne medicinske

137
   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144