Page 129 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 129
avniki poklicnega odločanja v zdravstveni negi in v prehranskem svetovanju ...

cev navedla druge možnosti, vendar nobeden od njih ni pokazal izrazite potrebe po novi
kategoriji v vprašalniku.

Preglednica 15: Odgovori na vprašanje »Kdaj (časovno) ste se odločili za študij na študij-
skem programu, ki ste si ga izbrali? (študijska programa prve stopnje)«.

»Kdaj (časovno) ste se odločili za študij na študijskem frekvenca (rel. frekvenca)
programu, ki ste si ga izbrali?«
ZN PSD
v srednji šoli (zadnji dve leti)
v osnovni šoli 93 (39,7 %) 51 (49,0 %)
v srednji šoli (prvi dve leti) 32 (13,7 %) 2 (1,9 %)
že od majhnega sem si to želel/a 32 (13,7 %) 2 (1,9 %)
drugo 26 (11,1 %)
še danes nisem prepričan/a v odločitev 26 (11,1 %) 0
25 (10,7 %) 33 (31,7 %)
16 (15,4 %)

Preglednica 16 prikazuje podobno porazdelitev kot Preglednica 15, vendar za študijske
programe druge stopnje. Več kot tretjina anketirancev študijskega programa druge stopn-
je Zdravstvena nega in Dietetika se je za študij na drugi stopnji odločila »kar nekaj časa po
zaključku študija na prvi stopnji«. Prav tako se je več kot tretjina anketirancev druge stop-
nje Zdravstvena nega za omenjeni študij odločila v času izobraževanja na prvi stopnji in le
slaba petina takoj po zaključku študija na prvi stopnji. Med anketiranci študijskega progra-
ma druge stopnje Dietetika se je več kot četrtina odločila za študij v času izobraževanja na
prvi stopnji, prav tako pa se je nekaj več kot četrtina anketirancev odločila za študij takoj
po zaključku študija na prvi stopnji.

Preglednica 16: Odgovori na vprašanje »Kdaj (časovno) ste se odločili za študij na študij-
skem programu, ki ste si ga izbrali? (študijska programa druge stopnje)«.

»Kdaj (časovno) ste se odločili za študij na študijskem frekvenca (rel. frekvenca)
programu, ki ste si ga izbrali?«
ZN PSD
v času izobraževanja na 1.st.
kar nekaj časa po zaključku študija na 1.st. 15 (35,7 %) 9 (25,7 %)
takoj po zaključku študija na 1.st. 15 (35,7 %) 13 (37,1 %)
drugo 8 (19 %) 10 (28,6 %)
4 (9,6 %) 3 (8,6 %)

Rezultati, ki se nanašajo na zavzetost za študij, so za anketirance prve stopnje študij-
skih programov prikazani v Preglednici 17. V obeh primerih je želja pridobiti specifični na-
ziv po zaključku študija ocenjena z najvišjo stopnjo strinjanja, za obe smeri sledi želja po
opravljanju poklica. V obeh primerih je tudi izrazito nestrinjanje s tem, da od študija ne
pričakujejo veliko.

Podobne rezultate za študijske programe druge stopnje prikazuje Preglednica 17. Tudi
tukaj je izrazita želja po pridobitvi specifičnega naziva, pri študijskem programu Dietetike
pa je še posebej izražena tudi želja po razvoju. Prav tako je v obeh skupinah izraženo razu-
mevanje, zakaj so se vpisali na izbrana študija in pričakovanja. Poudariti je potrebno trditev,
ki se nanaša na spodbujanje delovnih organizacij za študij. Slednja je pri anketirancih dru-
gostopenjskega študijskega programa Dietetika ocenjena z nizko oceno (ocene so inverzne
– višje povprečne ocene pomenijo nižjo stopnjo strinjanja).

127
   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134