Page 140 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 140
razvijanje kakovosti na univerzi na primorskem
pomoči; sposobnosti za pedagoško delo za obnavljanje lastnega kadra; poznavanje in
uporaba informacijsko–komunikacijskih tehnologij in informacijskih sistemov; spo-
sobnosti za raziskovalno delo v zdravstveni negi ter zagotavljanje kakovosti in varno-
sti pacientov. Pomembna kompetenca je tudi sposobnost kolektivnega delovanja kot
tudi sposobnost osebnostnega in profesionalnega razvoja ter nesebičnega prenašanja
omenjenih spretnosti in znanj na sodelavce v zdravstvenem timu (UP FVZ, 2014).

Pridobivanje kompetenc na področju prehranskega svetovanja in dietetike

Evropski standardi praktičnega usposabljanja (EFAD, 2010) navajajo, da je dietetika upo-
rabna znanost, v kateri se znanost o živilih, hrani in prehrani izraža v prehranjevanju in iz-
obraževanju skupin in posameznikov o zdravju in boleznih. V različnih evropskih državah
je na različnih razvojnih stopnjah, saj se je razvijala glede na potrebe in zahteve ljudi v po-
sameznih državah. Evropski referenčni standardi so se razvili, da bi odrazili te potrebe v
evropskem kontekstu. Prva poklicna kvalifikacija, dosežena v katerikoli državi, predstavlja
izpolnitev učnega načrta, ki dovoljuje uporabo naziva dietetik in dovoljuje nosilcu tega na-
ziva samostojno opravljanje poklica. Kvalifikacija je v večini držav regulirana na nacionalni
ravni in med evropskimi državami ni primerljiva. Naziv dietetik je zaščiten le v nekaterih
državah. Evropska federacija združenj dietetikov (v nadaljevanju EFAD), ki so jo ustanovi-
la združenja dietetikov držav članic Sveta Evrope, si je kot skupni interes vseh svojih članov
za cilj postavila promocijo poklica dietetik na znanstveni in poklicni ravni. EFAD je obja-
vil številna poročila, ki se nanašajo na izobraževanje in delo dietetikov v državah članicah
(1986, 1987, 1990, 1991, 1996, 1999 in 2003). Ta kažejo, kako se med državami razlikuje izo-
braževanje za poklic dietetika in njegovo delo v praksi. Uvajanje načel Bolonjske deklaracije
v izobraževanje dietetikov je skladno s cilji EFAD in sili k vzpostavitvi skupnega evropske-
ga standarda na tem področju. Primerljive kvalifikacije bi pripomogle k razvoju evropskega
trga dela, saj bi dietetikom omogočale študij in olajšale opravljanje dela kjerkoli znotraj EU.
Vseeno se je treba zavedati, da bo tudi potem v nekaterih državah verjetno potrebno doda-
tno izobraževanje za tiste dietetike, ki se bodo želeli zaposliti na področju, drugačnem od
tistega, za katerega so se specializirali.

Dietetiki v Evropi se ukvarjajo predvsem z vprašanjem, kako s prehrano izboljšati
zdravje prebivalstva. Skupaj z zdravstvenimi in drugimi sodelavci delajo za uresničitev tega
cilja. Prizadevajo si, da bi dobra hrana in prehrana v Evropi postali stvarnost. Eden od ci-
ljev Evropske federacije združenj dietetikov (EFAD) je vzdrževanje visokega standarda sto-
ritev, ki služijo izboljšanju zdravja in se uresničujejo v dobri praksi. Ob delu z našimi 24 na-
cionalnimi združenji, ki so povezani v EFAD, smo v duhu izmenjave najboljših izkušenj
in zbliževanja stališč spoznali, da bo v prihodnje EFAD igrala pomembno vlogo ne samo
pri pospeševanju uveljavitve poklicnih standardov v izobraževanju, ampak tudi pri njihovi
uveljavitvi v praksi (EFAD, 2010).

Visokošolski strokovni študijski program Prehransko svetovanje – dietetika je edi-
ni tovrstni študijski program v Sloveniji. Že dolgo ga poznajo vse države Evrope in razvite-
ga sveta. Namen študijskega programa je razviti kakovosten, profesionalni kader, ki bo znal
osveščati javnost in določene ciljne skupine prebivalstva o pomenu in načinu zdravega nači-
na prehranjevanja za zdravje, o varnosti hrane, o varovanju in krepitvi zdravja nasploh. Kot
prehranski svetovalec bo izvajal naloge, opredeljene v strategiji prehranske politike tako v
138
   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145