Page 142 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 142
razvijanje kakovosti na univerzi na primorskem
kovitega promoviranja zdravstvene ter okoljske vzgoje; poznavanje, razumevanje in
praktična uporaba ved s področij družboslovja in naravoslovja; poznavanje osnov
zdravstveno-ekološkega managementa ter ekonomike in kakovosti v zdravstvu; po-
znavanje in uporaba informacijsko–komunikacijskih tehnologij in informacijskih
sistemov; koherentno obvladovanje temeljnega znanja, sposobnost povezovanja zna-
nja z različnih področij in aplikacije; razvoj veščin in spretnosti v uporabi znanja na
posameznem strokovnem področju; sposobnost za reševanje konkretnih strokovnih
problemov z uporabo znanstvenih metod in postopkov; razumevanje in uporaba kri-
tične analize in razvoja teorij ter njihova uporaba v reševanju konkretnih strokovnih
vprašanj.

Metoda
Potek izvajanja aktivnosti dela projekta o pridobljenih kompetencah in
zadovoljstvu delodajalcev z diplomanti prve in druge stopnje študijskih
programov

V sklopu projekta Razvijanje kulture kakovosti so bile na UP Fakulteti za vede o zdravju
izvedene raziskave o pridobljenih kompetencah ter zadovoljstvu delodajalcev z diploman-
ti prve in druge stopnje študijskih programov, ki jih izvaja UP FVZ: prve stopnje Zdra-
vstvena nega in Prehransko svetovanje – Dietetika ter druge stopnje Zdravstvena nega in
Dietetika. V sklopu te aktivnosti je UP FVZ oblikovala in validirala pripomoček za anali-
zo pridobljenih kompetenc in zadovoljstva delodajalcev, prilagojen za specifične poklice v
zdravstvu.

Po operativnem načrtu so bile izvedene aktivnosti v sklopu analize pridobljenih kom-
petenc študentov kot analiza o zadovoljstvu študentov s pridobljenimi kompetencami ter
analiza pridobljenih kompetenc študentov in analiza o zadovoljstvu nosilcev praktičnega/
kliničnega usposabljanja v delovnem okolju oz. glede pridobljenih kompetenc študentov ter
analiza o zadovoljstvu delodajalcev glede pridobljenih kompetenc. Aktivnosti so poteka-
le stopenjsko od študija literature in primerljivih raziskav do opredelitve nabora pridoblje-
nih kompetenc študentov za študijski program Zdravstvena nega in Prehransko svetovanje
– dietetika (prva bolonjska stopnja); vsebinske priprave vprašalnika (tudi v e-obliki) do iz-
vedbe anketiranja. Ob zaključku je bilo pripravljeno poročilo anketiranja s predlogi za im-
plementacijo možnih izboljšav na delovanje UP FVZ.

Anketiranje vzorca diplomantov in vzorca študentov omenjenih študijskih progra-
mov o zadovoljstvu študentov s pridobljenimi kompetencami je potekalo v e-obliki s po-
močjo programa 1ka. Vprašalnik za anketiranje je bil oblikovan po sklopih in je poleg
demografskih podatkov vključeval trditve o zadovoljstvu študentov (diplomantov) s prido-
bljenimi kompetencami.

Oblikovali smo štiri verzije vprašalnikov, in sicer za študente prve stopnje študijskih
programov Zdravstvena nega (verzija 1) in Prehransko svetovanje – dietetika (verzija 2) ter
za študente druge stopnje študijskih programov Zdravstvena nega (verzija 3) in Prehran-
sko svetovanje – dietetika (verzija 4). Oblikovani vprašalnik omogoča longitudinalno spre-
mljanje študentov, zato so v ta namen študentje lahko sami izpisali ali sami generirali ge-

140
   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147