Page 143 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 143
razvoj kompetenc v zdravstveni negi in prehranskem svetovanju – dietetiki
sla, s katerim se bodo v prihodnjih obdobjih anketiranja (vsako študijsko leto) identificirali
pri izpolnjevanju vprašalnika.
Spletni vprašalnik je bil posredovan diplomantom prvostopenjskih študijskih programov
UP FVZ dne 23. 5. 2014. V spletni anketi so imeli diplomanti možnost sodelovati do 10.
6. 2014. Drugi spletni vprašalnik je bil posredovan študentom prvostopenjskih študijskih
programov UP FVZ dne 14. 10. 2014. V spletni anketi so imeli študenti možnost sodelo-
vati do 23. 10. 2014. Pri organizaciji anketiranja smo sodelovali najprej s predstavniki štu-
dentov, tako da smo jim pojasnili namen in cilje zbiranja podatkov z anketiranjem in pri-
stop anketiranja potem pa smo tudi vsem letnikom študentov osebno predstavili namen
in vsebino vprašalnika. Anketiranje je potekalo skupaj z anketiranjem v sklopu analize za-
posljivosti in zaposlenosti diplomantov ter v sklopu raziskave dejavnikov poklicnega odlo-
čanja študentov. Lestvico zadovoljstva s pridobljenimi kompetencami smo združili v sku-
pno spletno anketo in tako izvedli raziskavo zadovoljstva s pridobljenimi kompetencami
na vzorcu diplomantov prvostopenjskih študijskih programov in na vzorcu študentov pr-
vostopenjskih študijskih programov UP FVZ. Raziskavo zadovoljstva študentov in diplo-
mantov s pridobljenimi kompetencami smo izvajali le na ravni prvostopenjskih študijskih
programov UP FVZ.

Za namen raziskave pripravljeni anketni vprašalnik je bil posredovan tudi delodajal-
cem, kliničnim mentorjem in mentorjem praktičnega usposabljanja, prav tako v e-obliki.
Na željo nekaterih delodajalcev, ki so podali soglasje za anketiranje, je bil vprašalnik posre-
dovan tudi v klasični obliki. Vprašalnik je bil izvedena v dveh oblikah kot inštrument tipa
papir-svinčnik in preko spletnega vprašalnika (1ka). Anketiranje nosilcev praktičnega in
kliničnega usposabljanja študentov v delovnem okolju ter delodajalcev je potekalo po za-
ključenem praktičnem usposabljanju. Zbiranje podatkov je potekalo za prvostopenjski štu-
dijski program Prehransko svetovanje – dietetika ob zaključku študijskega leta 2013/2014
(junij–september 2014) ter za prvostopenjski študijski program Zdravstvena nega – od ju-
nija ob zaključku študijskega leta 2013/ 2014 (junij–september 2014).

Upoštevana so bila etična načela raziskovanja s pridobivanjem soglasja učnih zavodov.
Anketirancem je bila zagotovljena anonimnost in možnost prostovoljnega odločanja. Ana-
liza podatkov je predstavljena v generirani obliki.

Vzorec diplomantov in študentov UP FVZ

Vprašalnik o zadovoljstvu s pridobljenimi kompetencami je bil razdeljen diplomantom štu-
dijskih programov prve stopnje UP FVZ (Zdravstvena nega in Prehransko svetovanje – di-
etetika), ki so diplomirali od 1. 1. 2011 do 31. 12. 2013 (327 diplomantov), in ki so ob diplo-
miranju podali tudi soglasje za nadaljnje sodelovanje z UP FVZ pri izvedbi anket in drugih
morebitnih izobraževalnih aktivnostih. Glede na študijski program je bila spletna anketa
posredovana: 214 diplomantom prvostopenjskega študijskega programa Zdravstvena nega
in 34 diplomantom prvostopenjskega študijskega programa Prehransko svetovanje diete-
tika. Na podlagi analize podatkov, zbranih v sklopu spletne ankete, je ustrezno izpolnilo
vprašalnik 77 diplomantov prvostopenjskega študijskega programa Zdravstvena nega, kar
predstavlja 35,9 % realizacijo vzorca, in 12 diplomantov prvostopenjskega študijskega pro-
grama Prehransko svetovanje – dietetika, kar predstavlja 35,2 % realizacijo vzorca.

141
   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147   148