Page 145 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 145
razvoj kompetenc v zdravstveni negi in prehranskem svetovanju – dietetiki

dom Koper, Terme Krka, d. o. o., UKC Ljubljana, UKC Maribor, LABS, d. o. o., Splošno
bolnišnico Novo Mesto, Nacionalni inštitut za javno zdravje – OE Nova Gorica, Zdra-
vstveni dom Ajdovščina, Bolnišnico Postojna, Splošno bolnišnico Murska Sobota, Splo-
šno bolnišnico Novo mesto, Adax International, d. o. o. (Linea Snella), Biotehniški izo-
braževalni center Ljubljana, Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, ŠOUP,
Natur house Murska Sobota, Fitnes center Panter, Vrtec Postojna, Vrtec Sežana, Vrtec
Koper, Vrtec Škofljica, Hoteli Bernardin, d. d., Istrabenz turizem, d. d., KAG Califor-
nia Fitness Koper, Medico dr. Sentočnik d.o.o., Mlinotest d.d., NIJZ, Vital Medico, d.
o. o., Vinakoper, d. o. o., OŠ Antona Ukmarja Koper, OŠ Velenje, OŠ Ljudski vrt Ptuj,
OŠ Škofljica, OŠ Vojke Šmuc Izola, Socialno varstveni zavod Vitadom, Šolski center Šen-
tjur in druge.
Učni zavodi, v katerih študenti opravljajo praktično usposabljanje, se lahko vsako leto tudi
spreminjajo, saj si študenti PSD – dietetike lahko sami poiščejo delodajalca in delovno oko-
lje.

Vprašalnik

Na podlagi predhodnega študija literature in primerljivih raziskav (Čuk, 2014) je bil pripra-
vljen merski inštrument, ki je vseboval dva sklopa.

V prvem sklopu so bila demografska vprašanja, v drugem sklopu pa so bile trditve o
splošnih in specifičnih kompetencah s petstopenjsko lestvico stopnje strinjanja za merjen-
je zadovoljstva s pridobljenimi kompetencami na vzorcu diplomantov in študentov. Ena-
ke trditve smo uporabili tudi v inštrumentu za merjenje zadovoljstva delodajalcev in men-
torjev s pridobljenimi kompetencami študentov diplomantov UP FVZ. Lestvice so bile
oblikovane na način, da omogočajo medsebojno primerjavo oz. enako povratno informa-
cijo iz različnih virov (skupine kompetenc so bile enake) – študenti oz. diplomanti, men-
torji praktičnega in kliničnega usposabljanja ter delodajalci. Lestvica je vključevala 15 trdi-
tev, ki so jih udeleženci ocenjevali na petstopenjski lestvici strinjanja. Primer trditve (»V
času študija sem pridobil/a spretnosti in veščine, ki mi omogočajo prepoznavanje potreb
pacientov, svojcev in drugih uporabnikov«). Pri tem je bila glede uniformnosti lestvice le
ena izjema.

Za mentorje praktičnega usposabljanja študentov prvostopenjskega študijskega
programa Prehransko svetovanje – dietetika je bil uporabljen pripomoček, ki je že uveljavl-
jen kot inštrument za evalvacijo praktičnega usposabljanja, saj ta vključuje zelo podobne
kompetence kot na novo oblikovana lestvica. Anketo sestavlja 5 vprašanj, kjer so odgovori
točkovani z lestvico od 1 do 5.

Rezultati
Analiza zadovoljstva s pridobljenimi kompetencami: DIPLOMANTI
IN ŠTUDENTI ZDRAVSTVENE NEGE TER PREHRANSKO
SVETOVANJE – DIETETIKA

Preglednica 19 prikazuje podatke o demografskih podatkih anketiranih diplomantov in
študentov zdravstvene nege (ZN) ter prehranskega svetovanja – dietetika (PSD) na UP
FVZ.

143
   140   141   142   143   144   145   146   147   148   149   150