Page 157 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 157
Predstavitev in preverjanje hipotez 157

Cluster analiza je organizacije razdelila v dve skupini, in sicer:
− prva skupina: organizacije z manj trajnostno rabo pitne vode;
− druga skupina: organizacije z bolj trajnostno rabo pitne vode.

Analiza je pokazala, da organizacije z bolj trajnostno rabo pitne vode
v proizvodnem procesu poleg vode iz javnega vodovoda uporabljajo tudi
vodo iz lastnega vodovoda ali lastnega vodnjaka ali iz deževnice. Organi-
zacije z manj trajnostno rabo pitne vode v proizvodnem procesu vode iz
lastnega vodovoda ali lastnega vodnjaka ali iz deževnice ne uporabljajo.

T-test pa je prav tako pokazal, da kazalnik/spremenljivko »Uresniče-
vanje smotrov in ciljev v organizaciji na področju zmanjševanja porabe pi-
tne vode«, s katero merimo uspešnost zmanjševanja pitne vode v povprečju
ocenjujejo bolje (M = 5,24) kot organizacije z manj trajnostno rabo pitne
vode (M = 4,65) – razlika v ocenah je statistično značilna (p = 0,004).

Na osnovi rezultatov analiz hipotezo H3 sprejmemo in podamo sklep,
da je uspešnost zmanjševanja porabe pitne vode pozitivno povezana z ino-
viranjem in organizacijskim sistemom.
   152   153   154   155   156   157   158   159   160   161   162