Page 93 - Zabukovec Baruca, Petra. 2020. Z odgovornostjo do družbenih spremembv smeri trajnostno odgovornega razvoja. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 93
Analiza

Preglednica 5.1 Ocene pomembnosti okoljskih praks turisticˇnih ponudnikov

Ponudba hotela Intervju
1 234
5
Arhitektura hotela se sklada z okoljem. 4443 3 93
Hotel ima eko notranjo opremo. 4343 3
Skrbi za cˇisto okolje. 5555 4
Odraža skrben odnos do narave. 5555 5
Nudi možnost vnovicˇne uporabe brisacˇ. 5344 4
Omogocˇa uporabo recikliranega papirja. 3433 4
Reciklira odpadne vode za zalivanje zelenic. 4333 4
Locˇuje odpadke za vnovicˇno predelavo. 4444 4
Uporablja energijo, pridobljeno iz obnovljivih virov 5444 5
(sonce, veter, morje).
Ima pridobljen ekoznak (certifikat). 3233 3
Vkljucˇuje ponudbo storitev, oznacˇeno z »eko« ali s 4333 3
podobnim znakom.
Ponuja hrano in pijacˇo iz lokalnega okolja. 4344 4
Prioritetno zaposluje ljudi iz lokalnega okolja. 5544 3
Zaposlenim zagotavlja dobre placˇe in delovne pogoje. 4544 4
Okoljska odgovornost je del hotelske kulture. 5555 4
Javnost informira o okoljskih in družbeno odgovornih 5555 5
praksah.
Turiste ozavešcˇa in spodbuja k odgovornemu ravnanju. 5555 5

Opombe 1 – nepomembno, 5 – zelo pomembno.

standard, ki ga spoštujejo; kjer ni uveden, gostje nanj opozorijo, kar
sovpada z rutino in navadami iz domacˇega okolja. Možnost vnovicˇ-
ne uporabe brisacˇ je zaznana kot klasicˇen standard, ki ga gostje spo-
štujejo, vendar ga ne zaznavajo kot zelo pomemben dejavnik. Glede
recikliranega papirja so mnenja deljena. Anketiranci so izpostavili
funkcionalen in kakovosten vidik materiala. Recikliranje odpadnih
voda za zalivanje zelenic in uporaba energije, pridobljene iz obno-
vljivih virov, sta pomembnejša dejavnika za ponudnika kot za gosta,
ki tega predvsem pri krajših bivanjih ne zazna. Vsi anketiranci so kot
pomembno oznacˇili ponudbo hrane in pijacˇe iz lokalnega okolja, pri
cˇemer je bil zaznan zadržek pri velikih ponudnikih, ki so izpostavili
težavo glede omejenosti zagotavljanja v procesu nabave, pri cˇemer
je naše okolje še vedno premalo razvito oziroma organizirano. Med
nižje ocenjene po pomembnosti je uvršcˇen dejavnik ekoznak, pogo-
sto z argumentom, da je to sicer dobra poteza z vidika diferenciacije
   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98