Page 226 - Lesjak, Miha, Marijana Sikošek, Simon Kerma. Ur. 2020. Tematski turizem: teoretični in aplikativni primeru oblik turizma v svetu in Sloveniji. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 226
on Kerma in Matej Vranješ

Trši (aktiven, poglobljen) Mehkejši (pasiven, plitek)

Mocˇna zavezanost okolju Zmerna zavezanost okolju
Okrepljena trajnostnost Trajnostna stabilnost
Specializirana potovanja
Dolga potovanja Vecˇnamenska potovanja
Majhne skupine Kratka potovanja
Fizicˇna aktivnost Vecˇje skupine
Fizicˇni izziv Fizicˇna pasivnost
Malo ali nicˇ pricˇakovanih storitev Fizicˇno udobje
Poudarek na osebni izkušnji
Lasten aranžma potovanja Pricˇakovane storitve
Poudarek na interpretaciji
Zanašanje na agente in turisticˇne agencije

Slika 10.1 Prikaz znacˇilnosti dveh skrajnih idealnih tipov ekoturizma –
tršega in mehkejšega (prirejeno po Weaver, 2006, str. 195)

226 rastu in posledicˇno je tudi ponudba ekoturizma med najhitreje ra-
stocˇimi turisticˇnimi proizvodi. Fennell (2008) je tako že pred dobrim
desetletjem ocenjeval, da ekoturizem zavzema vsaj 30-odstotni tu-
risticˇni delež v svetovnem merilu. To v veliki meri sovpada z obse-
gom mednarodnega turisticˇnega obiska v zavarovanih obmocˇjih na-
rave, tako po prihodih kot tudi prihodkih, kar bo nekoliko podrobne-
je predstavljeno v nadaljevanju. Naravne lepote in atrakcije so med
motivi tujih turistov pri odlocˇanju za njihov prihod že vrsto let izpo-
stavljene tudi kot najpomembnejši razlog za obisk Slovenije (Sloven-
ska turisticˇna organizacija, 2019). Paleta turisticˇne ponudbe vkljucˇu-
je vse od predanega opazovanja in preucˇevanja naravnih rezervatov
do rekreacijskega udejstvovanja v naravi, ko ta obiskovalcem pred-
stavlja »zgolj« nekakšno prijetno kuliso (Jurincˇicˇ, 2009).
Podeželje, ki je antropogeni prostor (cˇetudi blizu naravi), prav ta-
ko nudi veliko možnosti za razvoj ekoturizma, pri cˇemer še posebej
izstopajo ekološke turisticˇne kmetije s ponudbo kakovostne hrane in
nastanitvijo v avtenticˇnem okolju. Podmenik in sodelavci (2012) po-
drobneje analizirajo turisticˇno ponudbo na ekoloških kmetijah pri
nas in preucˇijo možnosti za njeno nadaljnjo krepitev in širitev. Meni-
jo, da gre v primeru turizma na ekoloških turisticˇnih kmetijah celo za
najavtenticˇnejšo ponudbo ekoturisticˇne izkušnje v Sloveniji, še po-
sebej na tistih ekoloških kmetijah, ki ležijo v zavarovanih obmocˇjih
narave (Podmenik idr., 2012, str. 130). Da ima turizem na ekoloških
kmetijah – kljub nekaterim zaznanim oviram in pomanjkljivostim –
velik razvojni potencial, ugotavljajo tudi Kerma idr. (2014), ko preu-
cˇujejo razvoj (eko)turizma kot dopolnilne dejavnosti na primorskih
   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231