Page 248 - Lesjak, Miha, Marijana Sikošek, Simon Kerma. Ur. 2020. Tematski turizem: teoretični in aplikativni primeru oblik turizma v svetu in Sloveniji. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 248
ija Cvikl

Preglednica 11.1 Nadaljevanje s prejšnje strani

(1) (2) (3)

Gozd kot okolje, kjer se tvori in vdihava Osebni Vengesayi (2003), Swar-
svež zrak, gozd kot barvito okolje, razlicˇno dejavni- brooke (2002), Beerli in
glede na letni cˇas, edinstvenost gozda, gozd ki vpliva: Martin (2004)
kot okolje, ki spodbuja razmišljanje, kjer zaznavno-
se lahko poglobiš vase in posvetiš sam sebi spoznavni
(kontemplativno okolje), gozd kot sprošcˇu- dejavnik
jocˇe zvocˇno okolje: šelestenje listja, žubo-
renje potoka, pticˇje petje . . . , gozd kot na-
ravno okolje, kjer se tipajo, nabirajo in oku-
šajo užitni gozdni plodovi

Okoljska odgovornost uporabnikov gozda, Osebni de- Dwyer (2016), Reitsa-

odnos lokalnih prebivalcev do turistov javniki vpli- mer idr. (2016), Kim

va: vedenj- (2014), Gomazelj in Mi-

248 ski dejavnik helicˇ (2007, 295), Bloom

(2005), Hu in Ritchie

(1993, 26)

Opombe Naslovi stolpcev: (1) znacˇilnosti, opredeljene na podlagi izvedene delfi-
konference, (2) formirani dejavniki turisticˇne privlacˇnosti gozda, (3) literatura, na
podlagi katere so dejavniki poimenovani.

živalskih vrst (Costanza idr., 1997), socio-kulturnih vrednotah gozda
(Patel idr., 1999, str. 245) ter povezavah med njimi (Ministerial Con-
ference on the Protection of Forests in Europe, 2015).

Med turisticˇne aktivnosti rastlinskega izvora štejemo gobarjenje,
nabiranje in pridelovanje razlicˇnih živil iz gozdnih sadežev in rastlin,
kostanja, jagod, gozdnega cˇesna, cˇemaža, borovnic, smrekovih vršicˇ-
kov ipd. Zdravljenje z gozdnimi zelišcˇi in zdravilnimi ucˇinki dreves
prištevamo med turisticˇne aktivnosti, ki sodijo v terapevtski turizem
v gozdu. Sem štejemo še obrtniške in rokodelske storitve na osnovi
gozdnih rastlin (kuhinjska posoda in pribor, izdelki za dom, spomin-
ki in igracˇe. kot so raglje in miselne igre, sezonski izdelki. kot so sani,
maserji, pasti za polhe ipd.).

Med turisticˇne aktivnosti z naslova gozdnih živali štejemo lokalno
kulinariko, ki v svojo ponudbo vkljucˇuje tudi meso gozdne divjadi,
pridelavo surovin in barvil v medicinske namene, cˇebelarstvo (pri-
delava divjega medu in cˇebeljega voska), strojenje kož in izdelavo
trofej odstreljenih gozdnih živali. Prav tako se tudi lov in fotolov lah-
ko izvajata v turisticˇne namene, in sicer kot možnost prikaza lovske
dejavnosti skozi lokalno dedišcˇino.
   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253