Page 64 - Retar, Iztok. 2022. Zgodnje gibalno učenje in poučevanje. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 64
dnje gibalno učenje in poučevanje

rakcije – krčenje) ali dovajanjem toplote iz okolja, zato je za maksimalen izraz
gibljivosti nujno potrebno predhodno ogrevanje.

zunanji dejavniki

Temperatura okolja
Nizke zunanje temperature negativno vplivajo na gibljivost. Običajno se
pred mrazom da zaščititi z obleko (več tankih slojev, med katerimi je zrak kot
izolator) in tako okrog telesa ustvariti lastno mikroklimo, ki se jo lažje nadzo-
ruje in vpliva nanjo.

Lokalna mišična temperatura
Temperatura posamezne mišice je odvisna od človekove dejavnosti. Zara-
di lastne dejavnosti je mišica bolje prekrvavljena, z razpadom energijskih ma-
terij v njej pa se ob mehanski energiji sprošča tudi toplotna energija, kar vse
skupaj poviša temperaturo mišice. Z ogrevanjem se tako v mišicah zmanjša
viskoznost (židkost), to je gostota tekočin, s čimer se poveča njihova sposob-
nost raztezanja.

Obdobje dneva
Najmanjša gibljivost se lahko izrazi v jutranjih urah, to je med četrto in pe-
to uro. Nato se stopnja gibljivosti viša nekako do dvanajste ure, ko doseže naj-
višjo točko. V obdobju kosila gibljivost spet nekoliko upade, nakar ponovno
raste do sedemnajste ali osemnajste ure. Po tem obdobju, predvsem pa v ča-
su spanja, se ponovno zniža na minimalno vrednost.

Prehrana
Kot dejavnik gibljivosti je prehrana pomembna le toliko, kolikor vpliva
na strukturo mase telesa, pri čemer se običajno misli na povečevanje količi-
ne podkožnega mastnega tkiva. Za ustrezno stopnjo gibljivosti je pomembno
tudi vnašanje ustreznih količin tekočine, da lahko mišice ohranjajo potreben
nivo viskoznosti in s tem ustrezno elastičnost.

64
   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69