Page 125 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 125
avniki poklicnega odločanja v zdravstveni negi in v prehranskem svetovanju ...

- Dietetik javnega zdravja je neposredno vključen v promocijo zdravja na krajevni rav-
ni. Pripravlja programe, ki usmerjajo posameznike in skupine prebivalcev k ustre-
znemu načinu prehranjevanja in izbire živil, da bi se ohranjala ustrezna oz. izboljša-
la slaba prehranjenost ter zmanjšalo tveganje za zdravje prebivalstva zaradi nepravilne
prehrane (Strokovno združenje nutricionistov in dietetikov, 2009).
Po nam znanih podatkih in dostopnih virih je raziskav, ki se ukvarjajo z razlogi za od-

ločitev za poklic dietetika, relativno malo. Kobel (1997) je v raziskavi, opravljeni na vzorcu
študentov (N = 1695), vključenih v študijski program dietetika med letoma 1989 in 1990, iz
89 šol v Združenih državah Amerike ugotovila, da (i) se je več kot polovica študentov od-
ločila za ta študij v času srednješolskega izobraževanja, (ii) so ključni dejavniki za odločanje
za ta poklic zanimanje za prehrano in uživanje v tem delu, (iii) je za študentke, v večji meri
kot za študente, pomemben dejavnik odločitve za poklic dejstvo, da jim poklic omogoča
opravljanje dela z ljudmi. Hughes in Desbrow (2005) sta v kvalitativni raziskavi, s pomo-
čjo polstrukturiranih intervjujev na vzorcu 63 kandidatov za vpis na podiplomski študijski
program prehranskega svetovanja in dietetike, ugotovila, da so ključni dejavniki odločanja
za ta študij in poklic (i) zanimanje za prehrano, (ii) zanimanje za zdravje in za pomoč lju-
dem, ki izhaja iz predhodnih izkušenj s strokovnjaki za dietetiko ali iz osebnih izkušenj z
boleznijo oz. izkušenj z boleznijo v družini. Od študijskega programa so pričakovali pred-
vsem kompetence s področja komunikacije in organizacijske veščine ter znanje s področja
prehranskega svetovanja.

Do danes so bile na področju zdravstvene nege izvedene številne raziskave dejavnikov
poklicnega odločanja. Manj raziskav pa je bilo izvedenih za stroko prehranskega svetovanja
– dietetike. Na UP Fakulteti za vede o zdravju dejavnikov poklicnega odločanja za zdra-
vstveno nego in prehransko svetovanje – dietetiko še nismo izvajali. V ta namen smo izve-
dli raziskavo, v sklopu katere smo si zastavili naslednje cilje: i) identificirati in opisati dejav-
nike izbora visokošolske izobraževalne ustanove (UP FVZ) ter vire, preko katerih bodoči
študentje pridobijo informacije o izobraževalni ustanovi, ii) identificirati in opisati dejavni-
ke odločanja za študij in poklic, za katerega izobražuje UP FVZ ter iii) identificirati in opi-
sati zavzetost študentov za študij in poklic, za katerega izobražuje UP FVZ.

Metoda
Vzorec

Vprašalnik dejavnikov poklicnega odločanja je bil razdeljen vsem študentom (tudi absol-
ventom in tistim, ki ponavljajo letnik ali pavzirajo) študijskih programov Univerze na Pri-
morskem, Fakultete za vede o zdravju (UP FVZ), in sicer študentom prvostopenjskega štu-
dijskega programa Zdravstvena nega (ZN I): 801 študentu; prvostopenjskega študijskega
programa Prehransko svetovanje – dietetika (PSD I): 387 študentom; drugostopenjskega
študijskega programa Zdravstvena nega (ZN II): 203 študentom in drugostopenjskega štu-
dijskega programa Dietetika (PSD II): 98 študentom.

Pri organizaciji anketiranja smo sodelovali s predstavniki študentov. Slednjim smo
podrobno pojasnili namen in cilje ter sam pristop anketiranja. Med samim anketiranjem
smo anketirancem prav tako predstavili namen in vsebino vprašalnika. Vsak udeleženec je

123
   120   121   122   123   124   125   126   127   128   129   130